Начало Здравна медиа Здравни новини Епидемиолози алармират: 80% от инфекциите се причиняват от мръсни ръце

Епидемиолози алармират: 80% от инфекциите се причиняват от мръсни ръце

Епидемиолози алармират: 80% от инфекциите се причиняват от мръсни ръце - изображение

В Световния ден за хигиена на ръцете, 5 май, лекари и медицински сестри от Болница „Тракия“, студенти по медицина от Тракийския университет, представители на РЗИ-Стара Загора участваха в кръгла маса, посветена на борбата с антибиотичната резистентност.

Това е проблем, който все повече се задълбочава в световен мащаб и се дължи на много фактори, но най-вече на прекомерния и често нецелесъобразен прием на антибиотици“, обясни епидемиологът и главен инфекционист на болница „Тракия“ д-р Валентина Цанева. Хигиената на ръцете е един от начините да се борим за ограничаване на този процес, тъй като 80% от инфекциите се причиняват от замърсени ръце, поясни тя.

Превенцията на вътреболничните инфекции (ВБИ) e също важен елемент в борбата срещу антибиотичната резистенстност. По данни на СЗО болниците в 121 страни по света, сред които и България, се борят за ограничаване на ВБИ, въвеждайки системи за дезинфекция на ръцете на медицинския персонал и пациентите и спазвайки определени правила на поведение. Такава система е въведена и успешно се развива и работи в Болница „Тракия“, където на всеки етаж и във всяко отделение е монтиран апарат за бърза дезинфекция на ръцете. Хирургичният блок на болницата разполага с безконтактни системи за дезинфекция на ръцете. Непрекъснат е и процеса на обучение на медицинския персонал.

4 милиона души по света се заразяват всяка година от вътреболнична инфекция, но със спазването на мерките за хигиена на ръцете можем да предотвратим от 20 до 30% от тези случаи“, обясни в прецентацията си д-р Петко Иванов от „Еколаб“. Той представи кратък обучителен филм как правилно се измиват ръцете така, че да бъдат дезинфекцирани и така наречените „сиви зони“ – върховете на пръстите и палците на двете ръце. Със своя прецентация по темата се включиха и студентите по медицина от Тракийския университет. Накрая всички участници си направиха обща снимка, издигайки мотото на тазгодишната кампания за чисти ръце на СЗО „Борбата с антибиотичната резистентност е във вашите ръце“.

Участниците в третата по ред кампания за хигиена на ръцете, органицирана от Болница „Тракия“, получиха поздравителен адрес от началника на РЗИ-Стара Загора, д-р Златина Нанева.

Кръгла маса, посветена на борбата с антибиотичната резистентност

Източник: Болница Тракия

Снимки: Болница Тракия

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлЛюбопитноСпортИнтервютаИсторияВидеоЗаведенияСнимкиГеографияЗдравни съветиАнкетиНормативни актовеЛеченияПроизводители