Начало Здравна медиа Здравни новини Стартира националното събитие Food Revolution Day – желание за промяна

Стартира националното събитие Food Revolution Day – желание за промяна

Стартира националното събитие Food Revolution Day – желание за промяна - изображение

На 19 май стартира събитието „Food Revolution Day – желание за промяна“, което ще бъде отбелязано за първи път като национално събитие в България. Инициативата е на фондация Food Revolution Foundation, основана от световно известния готвач Джейми Оливър. Основната идея е да се достигне и вдъхнови максимален брой родители и деца да изберат истинската храна пред лъскавата опаковка. Под формата на здравословни кулинарни работилници и медийни проекти ще се представи истинската храна, ще се отбележи слабата страна на системата и ще се настоява за адекватни законодателни промени. Събитието се организира с доброволното участие на различни посланици на движението и се провежда веднъж годишно в над 120 държави по света.

В България участие ще вземат няколко работилници от различни градове в страната – София, Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив, Русе, Велико Търново, Севлиево, Казанлък, Монтана, Добрич, Момчилград, Кърджали. Събитието стартира на 19 май и ще се отбележи в няколко училища, детски градини и с поредица от медийни изяви.

През втория ден от инициативата – 20 май (събота) ще се осъществят кулинарни работилници в повечето градове. Деца и родители могат да се чувстват поканени в участието и приготвянето на полезна и вкусна храна на един пролетен празник. Това ще предостави възможността от срещи и запознанства на хора със сходни убеждения, които да бъдат част от промяната.

Организаторите на събитията поясняват, че всяка работилница има ограничен капацитет и може да поеме определен брой деца. Това се налага поради осигуряването на продукти и възможността за спазване на всички хигиенно-санитарни изисквания за подобно мероприятие. В страницата на всяко събитие са посочени броят на малките участници и възрастовите ограничения. За участие е необходимо предварителна резервация на билет, който е безплатен.

Успоредно с подготовката на събитието Food Revolution Day се обявява и конкурс за детска рисунка. Темата на творбата трябва да е „Моята любима храна“. В конкурса могат да участват деца на различна възраст от цялата страна. Картините ще бъдат представени на изложби в различни градове на страната. Предвидени са и награди за част от децата - художници, които ще получат под формата на томбола.

За участие в конкурса е необходимо детето да нарисува своята любима храна. На гърба на картината е нужно да се посочат имената на детето и родителите, както и телефон за връзка, ако рисунката спечели награда. Средствата за създаване на творбата и техниката са по избор на децата-творци.

Рисунките могат да се изпращат до издателство Клевър бук в София. Адресът е: гр София, Младост 1, бл.107, Издателство Клевър Бук (до портиера). Крайния срок за получаване на рисунките е 15 май. Наградите ще се обявят на 20 май.

Творбите могат да се занесат и до адреси по градове:

СОФИЯ център, магазин БиоДарове, ул. Екзарх Йосиф 22
СОФИЯ, ж.к. Изток, магазин Лайка, Софарма Тауърс, ет. 2 /до КАТ/
СОФИЯ, кв. Борово, магазин Домашница, ул. Света Марина 33
СТАРА ЗАГОРА, ресторант Музикато, ул. Хр. Ботев 99, след 18:00 часа (без неделя и понеделник)
КАЗАНЛЪК, кафене The Coffee, ул. Искра 14
ПЛОВДИВ, Тотал Спорт, ул. Екзарх Йосиф 13 – на рецепция
ВЕЛИКО ТЪРНОВО, хотел “Аквая”, ул. „Любен Каравелов“ 40
РУСЕ, заведение Здраветворно, ул. Александровска 86
с. СЕННИК, Семеен хотел-ресторант “Дан Колов”
ВАРНА, пекарна “Хатори”, ул. “Драгоман” 9
ВАРНА, кафе-сладкарница My Caffee by Ani Boland, Фестивален и конгресен център (ФКЦ)

Тази година в отбелязването на събитието Food Revolution Day се очаква да се включат около 1 000 български деца и техните семейства.

Повече информация за местата на събитието по градове и подробностите по конкурса може да се открият на Food Revolution Bulgariа.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Food Revolution Bulgariа

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлЛюбопитноСпортРецептиЗдравни съветиБотаника