Начало Здравна медиа Здравни новини Жена успя да забременее и да роди здраво дете след множество химиотерапии

Жена успя да забременее и да роди здраво дете след множество химиотерапии

Жена успя да забременее и да роди здраво дете след множество химиотерапии - изображение

Българка, диагностицирана с ходжкинов лимфом и преминала през 30 химиотерапии, роди здраво момиченце. Анелия Димитрова чува страшната диагноза през 2005 г., когато е само на 20 години. В продължение на 5 г. тя претърпява лъче- и химиотерапия, както и трансплантация на стволови клетки.

Постигнала заветната мечта да стане майка чрез донорска яйцеклетка, след като в продължение на 6 години неуспешно се опитвала да забременее. Благодарение на помощта на Фондация „Майки за донорство“ е открита подходящата яйцеклетка и е заплатена процедурата.

Но преди да се сблъска с трудностите около зачеването и износването на бебето, Анелия се бори със страшното заболяване. Разказва, че първите симптоми се появили, когато тъкмо завършила образованието си. Започнали с кашлица, температура и умора, които насочват към по-безобидни болести. Но след скенер лекарите установили, че става въпрос за ходжкинов лимфом. Преминава 30 курса химиотерапия и 2 лъчетерапии, които не донасят нужния резултат. Затова специалистите препоръчват последния спасителен ход - автоложна трансплантация на стволови клетки. За щастие тя се оказва успешна.

От 2010 г. жената е в ремисия, но започват проблемите със забременяването. Националният консултант по акушерство и гинекология и началник на „Майчин дом“ проф. Асен Николов коментира, че подобна тежка диагноза като на Анелия е с много сериозни рискове и за състоянието на самия човек, и за процеса на забременяване.

Но младата жена все пак успява да се пребори и за дете и бременността става факт. Тя също не минава гладко и има доста катаклизми през 9-те месеца. Бебето се развива добре, но кръвните показатели на Анелия се влошават с всеки изминал ден. Лекарите се опасяват, че лимфомът се е завърнал. Следват консултации със специалисти от цяла България, които се обединяват около диагнозата анемия. Правят на бъдещата майка 5 кръвопреливания.

Раждането на здравата Карина, която тежи 3,100 г, увенчава с успех борбата на самата Анелия Димитрова и на всички медици, занимавали се с нейния случай. Според лекарите от „Майчин дом“, където родила младата жена, майка и дъщеря ще се приберат до дни вкъщи и прогнозите за тяхното здраве са добри.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: nova.bg
Снимка: novini.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниИсторияЛеченияВидеоЗдравни съветиКлинични пътекиЛайфстайлИзследванияБотаникаЗаведенияСнимкиПсихологияТестовеХранене при...Алт. медицинаСоциални грижиСпортОрганизацииФизиологияНормативни актовеСпециалистиПроизводители