Начало Здравна медиа Здравни новини Загубата на кръвоносни съдове в ретината може да подскаже начало на Алцхаймер

Загубата на кръвоносни съдове в ретината може да подскаже начало на Алцхаймер

Загубата на кръвоносни съдове в ретината може да подскаже начало на Алцхаймер - изображение

Един бърз очен преглед може да позволи на лекарите в бъдеще да проверяват здравето на мозъка, докато следят състоянието на очите. Проучване сред повече от 200 души предполага, че загубата на кръвоносни съдове в ретината може да бъде сигнал за развитие на Алцхаймер.

При хора със здрави мозъци микроскопичните кръвоносни съдове образуват плътна мрежа в задната част на окото вътре в ретината. Учените наблюдавали това състояние при 133-ма участници в контролната група. При 39-ма с болест на Алцхаймер тази мрежа била по-малко гъста и дори рядка на места. Разликите в плътността са статистически значими, след като изследователите следели за фактори, сред които възраст, пол и ниво на образование.

"Изследваме кръвоносните съдове, които не могат да се видят по време на редовно изследване на очите и го правим с относително нова неинвазивна технология, която взема изображения с висока резолюция на много малки кръвоносни съдове в ретината само за няколко минути", казва Шарън Фекрат от Очен център към "Дюк". Според нея е възможно промените в плътността на кръвоносните съдове в ретината да отразяват онова, което се случва в малките съдове в мозъка още преди специалистите да успеят да открият някакви изменения в когнитивността.

Проучването установи разлики в ретината на пациентите с Алцхаймер в сравнение със здравите хора и тези с леко когнитивно увреждане, често показател за Алцхаймер. Учените от центъра наблюдавали и други промени в ретината, които биха могли да сигнализират за неприятности в мозъка например като изтъняване на някои нервни слоеве на ретината.

Специалистите от „Дюк“ използват неинвазивна технология, наречена оптична кохерентна томографска ангиография (OCTA). Апаратурата работи със светлинни вълни, които разкриват притока на кръв във всеки слой на ретината. Сканирането с OCTA може дори да покаже промени в малки капиляри преди да се проявят изменения в кръвоносните съдове на мозъка, които се наблюдават при сканирането на мозъка с ядрено-магнитен резонанс или мозъчна ангиограма, улавящи само по-големи съдове. Такива изследвания са скъпи и инвазивни.

„В крайна сметка целта е да се използва тази технология за откриване на болестта на Алцхаймер преди симптомите като загуба на памет да са очевидни. Също така е нужно да се наблюдават в клинични проучвания тези промени с течение на времето при пациенти, когато се търсят нови лечения на заболяването“, казва Фекрат.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛеченияЗдравни съветиСоциални грижиХранене при...ПсихологияЛюбопитноИсторияЛайфстайлИзследванияАлт. медицинаБотаникаПроизводители