Начало Здравна медиа Здравни новини Здравното министерство изготви Меморандум за преодоляване на дефицита на лекарства

Здравното министерство изготви Меморандум за преодоляване на дефицита на лекарства

Здравното министерство изготви Меморандум за преодоляване на дефицита на лекарства - изображение

Кой предизвиква кризата с животоспасяващи лекарства като инсулин, антиепилептични медикаменти, лекарства за ревматоиден артрит и други, и как спешно да бъде преодоляна - то бе темата на срещатама между представители на Здравното министерство, фармацевтичния бизнес, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националната здравноосигурителна каса, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, Българския фармацевтичен съюз и притежателите на разрешения за употреба на лекарствените продукти.

Дискусията се проведе по иницатива на заместник-министъра на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев, който представи подготвения от министерството Меморандум за преодоляване на дефицита на лекарства, който трябва да бъде подписан от дистрибуторите.

Само през януари в Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АРФАРМ) са получени 115 жалби за липса на животоспасяващи медикаменти. Сигналите зачестяват.
В същото време вносът на въпросните лекарства е в количества, надхвърлящи нуждите с над 40%.

Според заместник-министъра на здравеопазването е необходим строг контрол върху лицата, които се занимават с паралелна търговия, за да не изчезват лекарства от аптечната мрежа. Здравното министерство предлага да се правят съвместни проверки от ИАЛ, НЗОК и Агенция "Митници".

"На пръв поглед паралелният износ е в рамките на закона. Трябва да се направи обаче пропорционално ограничение на износа, за да бъдат задоволени нашите здравни потребности", обяви д-р Кундурджиев.

От АРФАРМ допускат, че паралелният износ е между 6 и 10 процента от стойността на целия пазар, но е концентриран върху жизненоважните лекарства, които са евтини у нас, а в пъти по-скъпи в чужбина.

"България е донор по отношение на паралелната търговия в Европа. Проблемът е, когато тя създава дефицити и застрашава живота и здравето на българите", смятат дистрибуторите.

Изпълнителният директор на ИАЛ доц. Асена Стоименова разкри фрапантни примери. Засечена е фактура за закупуване на лекарства на стойност над половин милион лева.

"България не е първата страна, която е изправена пред този проблем, но е последната, която не го е решила", каза доц. Стоименова. Според нея срещата в здравното министерство е изключителна стъпка за решаване на кризата с лекарствата. Досега строги проверки не са правени, а са останали само в сферата на намеренията.

Предстои изработването на механизъм за отчетност и контрол, за да бъдат пресечени огромните злоупотреби и да се осигури достъпът на българите до висококачествени лекарствени продукти.

Снимка: www.knoxricksen.com

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиСоциални грижиПсихологияСнимкиЛюбопитноЗаболявания (МКБ)ТестовеНормативни актовеАнкетиАптекиПроизводителиИсторияСпециалистиЛеченияОрганизацииРецептиЛайфстайлКлинични пътекиОткритияНаправления в медицинатаГеография