Начало Здравна медиа Здравни новини Здраво бебе се роди от замразен преди 24 години ембрион

Здраво бебе се роди от замразен преди 24 години ембрион

Здраво бебе се роди от замразен преди 24 години ембрион - изображение

Здраво бебе се роди от замразен преди 24 години ембрион в Съединените щати, съобщават местни медии. Според учени от университета на Тенеси момиченцето държи рекорд за бебе, родено от най-дълго замразен ембрион.

Ема Рен се ражда преди месец в американското семейство на Тина и Бенджамин Гибсън, които имат репродуктивни проблеми. Бащата страда от кистозна фиброза, което е често срещана причина за безплодие при мъжете. Семейството силно желае дете и са обмисляли варианта да осиновят дете. Вместо това обаче са решили да „осиновят“ ембион.

В САЩ, за разлика от България, е разрешено донорството на ембрион от яйцеклетка и сперматозоид, което позволява на много семейства да даряват ембриони. Ембрионите се съхраняват в така наречените крио банки при минус 196 градуса в течен азот.

През месец март тази година г-жа Гибсън се подлага на манипулация за имплантиране на зародиша в Националния център за дарени ембриони в Ноксвил. Ембрионът е от анонимен дарител от преди 24 години. Бременността протича нормално и се ражда здраво момиченце.

бебе ЕмаС този ембрион можеше да сме приятелки“, отбелязва 26–годишната майка Тина Гибсън.

Ембрионът е замразен на 14 октомври 1992 г., когато Тина Гибсън е на около 18 месеца, и е размразен на 13 март 2017 г.

Ема е истинско чудо, тя е толкова съвършена, въпреки че е била замразена много години“, отбелязва щастливият баща Бенджамин Гибсън.

Обикновено американските компании по ин витро процедурите не са длъжни да съобщават възрастта на ембриона, а само резултатите от бременността. Това според някои учени поставя под съмнение кое бебе е родено от най-дълго замразен ембрион. Предишният рекорд е определен през 2011 година в Ню Йорк за момченце, родено от 20-годишен замразен ембрион.

Близо 75% от дарените ембриони оцеляват в процеса на замразяване и размразяване и около 49% от трансферите завършват с живо раждане. Това е благодарение на асистирани репродуктивни технологии, които през последното десетилетие се разработиха на едно забележително ниво. Нашата причина за съществуване е да защитим светостта и достойнството на човешкия ембрион“, коментира маркетинговият директор Марк Мелинджър на Националния център за дарени ембриони в интервю пред CNN.

Семейство Гибсън

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: sciencealert.com
Снимка: p.baidu.com, sciencealert.com, twitter.com (KiranKS)

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноСнимкиЛайфстайлНовиниПатологияИсторияАлт. медицинаСоциални грижиЛеченияЗдравни съветиТестовеПсихологияХранене при...Клинични пътекиСпортОрганизацииНормативни актовеФизиологияСпециалистиБотаникаПроизводители