Начало Здравна медиа Здравни новини Илко Семерджиев: Подписахме стандарт за ранно детско развитие

Илко Семерджиев: Подписахме стандарт за ранно детско развитие

Илко Семерджиев: Подписахме стандарт за ранно детско развитие - изображение

Служебният кабинет подписа наредба за стандарт на ранно детско развитие при откриването на кръгла маса "Шанс за развитие на нашите деца". Това заяви министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

Проектът за наредбата е дълго подготвян от доста професионалисти като педиатри, педагози, представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката, както и на учени БАН, от Софийски университет и УНИЦЕФ - България.

Наредбата за стандартите за ранно детско развитие бе публикувана в портала за обществени консултации на Министерски съвет.

Пред специалистите д-р Семерджиев изложи основните моменти от документа. Той обясни, че се изисква технологично време, за да бъде въведен. Приложенията към наредбата са доста мащабни и основани на научни доказателства. По този начин се обръща по–голямо внимание към децата по един достоен начин, базиран на световната наука.

Контролът по наредбата ще се осъществява от съответните специалисти в детските заведения в съответствие със стандартите. Този процес ще бъде контролиран и от родителите на децата посредством комуникация. По този начин и те ще могат да участват в оценката на своите деца. Това ще бъде гарантирано по няколко начина – чрез лични срещи на родители и персонал на детското заведение и родителски срещи с демонстрации, където децата ще покажат уменията си пред тези, които желаят да видят процеса.

Според Семерджиев родителите и работещите майки ще имат по-голяма сигурност, че техните деца се обгрижват от сигурни хора и за тях се полагат необходимите грижи. Насоката ще бъде не само емоционална, но и възпитателна и образователна. Наредбата представлява и мост към образованието на децата след 3-годишна възраст.

Подготовката на подрастващите трябва да започва от най-ранна възраст, за да могат те да се социализират, да бъдат добре обучени с познания още преди постъпване в образователната система. Това от своя страна представлява гаранция, че обществената инвестиция ще се възвърне както икономически, така и в други области.

Важно е да се отбележи, че когато хората са добре социализирани, реализирани, включени в пазара на труда, те намаляват разходите на обществото и държавата за доста области, допълни д-р Семерджиев.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Monitor.bG

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиПсихологияСоциални грижиНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайлСпортНовиниФизиологияИсторияНаправления в медицинатаСнимкиГеографияИнтервютаАнкетиХранене при...РецептиАлтернативна медицинаОрганизацииОбразованиеЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиМедицински изследванияЛеченияБотаника