Начало Здравна медиа Здравни новини Инфекция се проявява 30 години след заразяването

Инфекция се проявява 30 години след заразяването

Инфекция се проявява 30 години след заразяването - изображение

70-годишен мъж потърсил помощ в болница в Аризона, оплаквайки се от объркано съзнание и промяна в психическото състояние. Първото подозрение на лекарите е, че човекът има мозъчен тумор, но по-късно открили, че става дума за хистоплазмоза – гъбична инфекция, причинена от микроорганизми от вида Histoplasma capsulatum. Болестта е разпространена в някои райони на Африка, както и в части в САЩ – предимно в щати, които граничат с реките Охайо и Мисисипи. Пациентът е живял в район, където причинителят на инфекцията не се среща.

Гъбичките се намират в почва, замърсена от изпражненията на птици и прилепи. Хората вдишват спорите й заедно с прах и частици от отпадъците. Така микроорганизмите навлизат в белите дробове и предизвикват симптоми подобни на грип – кашлица, висока температура и умора. Ако пациентът не се лекува, заразата може да се разпространи и да засегне и други органи. Не всеки човек, който вдиша спорите на този вид гъбички, развива хистоплазмоза. Инфекцията е факт, само когато по някаква причина организмът е чувствителен към нея.

Най-вероятно такъв е и случаят от Аризона. Любопитното при него е, че симптомите на заболяването са се проявили 30 години след възможното заразяване, което най-вероятно е станало по време на пътуване на мъжа до Северна Каролина. През следващите години човекът е живял в Аризона и не я напускал.

Съществува и още една възможност, провокираща развитието на болестта, и тя е свързана с факта, че американецът е претърпял сърдечна трансплантация през 1986 г. Хората, на които биват трансплантирани органи, са принудени да приемат имуносупресивни медикаменти, с които се предотвратява отхвърлянето. В следствие на това болните стават и много по-податливи на различни инфекции.

Дисеминирана хистоплазмоза е диагнозата, поставена от американските лекари. При нея са засегнати не само белите дробове, но и други органи. Лабораторните тестове са потвърдили наличието на гъбична инфекция. Симптомите, от които мъжът се оплаквал, са последица от развитието на инфекцията и увреждането на мозъка от Histoplasma capsulatum.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru

Снимка: library.med.utah.edu

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниМикробиологияДиетиЗдравни съветиЛюбопитноНормативни актовеХранене при...Алт. медицинаИзследванияЛеченияСпециалистиСнимкиОрганизацииТестовеКлинични пътекиБотаникаНаправления в медицинатаЛайфстайл