Начало Здравна медиа Здравни новини Испански учени създадоха 3D биопринтер, произвеждащ човешка кожа

Испански учени създадоха 3D биопринтер, произвеждащ човешка кожа

Испански учени създадоха 3D биопринтер, произвеждащ човешка кожа	 - изображение

3D биопринтер, произвеждащ човешка кожа създадоха испански специалисти от Катедрата по биоинженерство в Университета Карлос III в Мадрид. Откритието ще бъде от изключителна полза на лекари за трансплантация на кожа. Според учените изобретението ще промени индустрията и ще се проправи пътя към масово производство на човешка кожа.

Биомастило е основният компонент за изграждането на човешката кожа от 3D биопринтера. Това всъщност е вещество, което е изградено от няколко специфични биологични компоненти – плазма, която съдържа кожни клетки и клетки, произвеждащи колаген.

Биомастилото се поставя чрез компютър в специално отделение - легло на 3D биопринтера и там се образува самата кожа.

Кожата притежава външен слой, подобен на епидермиса. Характеризира се и с по-дебел и по-дълбок слой, наречен дермис, който съдържа в себе си и колаген. Той е протеин, придаващ механичност сила и еластичност на продукта.

Според създателят на прототипа Луис Хрокано откритието за произвеждане на човешки тъкани и органи е голям пробив, защото ще даде нова насока и може да промени мисленето на много хора.

"Тази кожа може да се използва в медицинския и индустриалния сектор при изгаряния или различни травми. Успешно приложение ще намери и в козметичната и във фармацевтичната индустрия", коментира Алфред Брисак, управител на фирма за биоинженерство.

Испанските специалисти уточняват, че прототипът може да произвежда 100 квадратни сантиметра кожа за по-малко от половин час.

Откритието ще помогне на хиляди хора, пострадали при инциденти.

По статичта работи: Велина Неделчева
Снимка: WordPress.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЛайфстайлИсторияЛичностиЗдравни съветиХранене при...СпортЛеченияАлтернативна медицинаНормативни актовеБотаникаЗаведенияМедицински изследванияКлинични пътекиСпециалистиПроизводители