Начало Здравна медиа Здравни новини Лекарствата без аналог ще отиват в болниците без обществена поръчка

Лекарствата без аналог ще отиват в болниците без обществена поръчка

Лекарствата без аналог ще отиват в болниците без обществена поръчка - изображение

Законопроектът за допълнение на Закона за обществените поръчки беше одобрен на първо четене в парламентарната комисия по здравеопазване вчера. Промените дават шанс на здравните заведения да поръчат медикаменти, които нямат алтернатива, без да обявяват и провеждат обществена поръчка.

Става дума за лекарства, които са одобрени и се използват в държави в Европейския съюз, но у нас не могат да се намерят. Най-често те са предназначени за лечение на редки и онкологични болести при това основно деца имат нужда от тях.

Измененията бяха подкрепени от здравното министерство и фармацевтичния съюз. По време на обсъжданията на заседанието вчера депутатът от БСП проф. Михайлов изрази притеснение, че е напълно възможно списъкът на подобни лекарства да нарасне значително, а цените им да се увеличат.

След дискусията идеята беше единодушно подкрепена. Депутатите не приеха предложението на БСП да бъдат осъществени промени в НК, свързани с износа на лекарства.

По време на вчерашното заседание тема на обсъждане бяха още въпросите около законопроекта за доброволчеството и проблемите в системата на общинското здравеопазване.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: parliament.bg
Снимка: doctissimo.ladmedia.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Нормативни актовеНовиниСоциални грижиЛайфстайлСнимкиАнкетиЛюбопитноСпортИсторияСпециалистиЗдравни съветиПроизводителиЛеченияОрганизацииАптекиРецептиОткритияКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеография