Начало Здравна медиа Здравни новини Комисия по здравеопазване в НС одобри промените в закона за лекарствата

Комисия по здравеопазване в НС одобри промените в закона за лекарствата

Комисия по здравеопазване в НС одобри промените в закона за лекарствата - изображение

Членовете на здравната комисия в парламента одобриха корекциите в закона за лекарствата.
Измененията са насочени най-вече към санкциите, които ще се налагат, когато се осъществява нерегламентиран износ на медикаменти. За целта лекарствата от Позитивния списък ще бъдат наблюдавани, а когато има липса или недостиг, износът ще се ограничи, което ще става по предварително изготвен списък на лекарствата.

Тези процеси ще се случват благодарение на специализирана електронна система. Идеята беше лансирана между двете четения на проекта и замени предишната, според която задачата се възлага на експертен съвет. Председателят на комисията и вносител на предложението д-р Даниела Дариткова твърди, че при електронната система няма да има субективизъм.

По време на дискусията проф. Георги Михайлов от БСП изрази мнение, че няма логика да одобряват закон, когато системата все още не съществува, но зам.-министър Жени Начева репликира, че по темата се работи от февруари и техническото задание е вече факт.

Осъществяването на нерегламентирана търговия с лекарства ще бъде санкционирано. За търговците на дребно глобата е от десет до двадесет хиляди лева, а при второ нарушение нараства и става от 25000 до 35000 лв., за тези на едро тя варира от 10 000 до 25 000 лв., но при второто нарушение ще им бъде отнемано разрешението за извършване на търговска дейност. За същото гражданите ще бъдат глобявани от 50 000 до 100 000 лв.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: parliament.bg, zdrave.net
Снимка: santemagazine.fr

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовиниНормативни актовеАнкетиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноСпортИсторияЗдравни съветиСпециалистиПроизводителиЛеченияОрганизацииАптекиРецептиОткритияКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеография