Начало Здравна медиа Здравни новини Министерството ще прецизира стандарта за финансово управление на болниците

Министерството ще прецизира стандарта за финансово управление на болниците

Министерството ще прецизира стандарта за финансово управление на болниците - изображение

Стандартът за финансово управление на болниците ще бъде прецизиран, стана ясно след проведената вчера дискусия в парламентарната комисия по здравеопазване. Текстът беше представен от заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева пред членовете на комисията и представители на сдружения на лечебните заведения.

Представяйки единния стандарт за държавните болници, тя подчерта, че ще направят предложение към местните власти да използват документа и за общинските.

В документа са посочени условията за управление, за сключване на договори и възможността да не се увеличават просрочените задължения. Има изискване обществените поръчки над определен праг да бъдат съгласувани с МЗ. Тези и всички останали норми имат една основна цел и тя е насочена към подобряването на финансовото състояние. Както подчерта заместник-министърът, не бива да се допускат нови случаи, подобни на тези във Враца и Ловеч.

По повод закъснелите задължения на държавните болници Жени Начева информира, че до края на февруари сумата е 155 000 000 лв. Една от тях е с рекордна просрочена сума от 21 000 000 лв. Други 50% обаче нямат подобен проблем.

На срещата в здравната комисия беше поставен и въпросът, който предизвика реакцията на гилдията. Става дума за предложението да няма допълнително материално стимулиране, когато здравното заведение има просрочени задължения. От Сдружението на областните болници настояха точно тези текстове да бъдат прецизирани и изразиха мнение, че стандартът е важен, но не може само чрез него да се оценява работата на управителите, както и не може ръководителите на болници да представят бизнес програмите си в началото на януари, защото тогава не са сключени договори с касата и министерството.

Представителят на университетските болници изрази притесненията на колегията, че стандартът няма да помогне. Причината е, че е изключително трудно да се обедини управлението на всички болници с един стандарт.

От своя страна председателят на лекарския съюз обърна внимание на проблемите, провокирали финансовите трудности. Д-р Венцислав Грозев идентифицира като такива непроменените от години цени на клиничните пътеки и това, че трудът на медиците не е остойностен. И по двете теми БЛС има предложения от няколко години, но за съжаление никой не им обръща внимание. Председателят на съсловната организация подчерта още, че за последните две и половина години сумите за надлимитна дейност, които не са изплатени на болниците са 100 000 000 лв. и това на практика са 2/3 от просрочените им задължения.

Заместник-министър Начева увери, че при прецизирането на документа ще бъдат отчетени направените предложения и допълни, че министерството смята да предложи на здравните заведения принципи за оформяне на работната заплата. Тя съобщи още, че до края на следващия месец новият здравноосигурителен модел ще бъде готов.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: zdrave.net, mlsp.government.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиИсторияНормативни актовеЗаведенияЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииСнимкиИнтервютаКомпании и организацииКлинични пътекиЗдравни съветиАптекиАнкетиЛечения