Начало Здравна медиа Здравни новини ДАНС определя като постоянен проблем в здравеопазването лошото финансово състояние на болниците

ДАНС определя като постоянен проблем в здравеопазването лошото финансово състояние на болниците

ДАНС определя като постоянен проблем в здравеопазването лошото финансово състояние на болниците - изображение

Годишният доклад на ДАНС за 2017 г., в който подробно е разгледано състоянието във всички сектори, отличава лошото финансово състояние на държавните и общински болници и напускането на специалистите от тях като постоянен проблем в здравеопазването.

В документа се посочва още, че голяма част от населението е с твърде ограничен достъп до здравни услуги, защото териториалното разпределение на общопрактикуващите и специалистите е неравномерно.

По отношение на мерките, които служителите на агенцията са предприели, за да противодействат на рисковете и заплахите в сферата на общественото здраве, се отбелязва изпращането на справки до прокуратурата за различни посегателства. Сред тях са схеми да неправомерно усвояване на средства от НЗОК от лечебни заведения, опити за провокиране на фалити на болници, изписването на лекарства, в чийто състав влизат упойващи вещества, без това да е необходимо и отчитането на фиктивна дейност.

По информация на ДАНС са образувани прокурорски проверки за схеми за неправомерно усвояване на средства от здравната каса както и за нарушения при търговия с лекарства и при създаването и въвеждането на системата за пръстовите отпечатъци. Не на последно място прокуратурата е проверявала за порочни практики на управление в лечебни заведения, неправомерни процедури за купуване на медикаменти, незаконосъобразни договори.

Констатацията в доклада е, че голяма част от проверките са довели до образуване на наказателни производства.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: dans.bg
Снимка: jactiv.ouest-france.f

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиИсторияЗаведенияНормативни актовеЛайфстайлИнтервютаЛюбопитноОрганизацииКомпании и организацииСнимкиЗдравни съветиКлинични пътекиАптекиАнкетиЛеченияСпециалисти