Начало Здравна медиа Здравни новини Едва 3 болници в страната са в добро икономическо състояние

Едва 3 болници в страната са в добро икономическо състояние

Едва 3 болници в страната са в добро икономическо състояние - изображение

Само три са болниците с държавна и общинска собственост в страната, които се намират в добро икономическо състояние. Здравните заведения без натрупани финансови загуби за миналата година са УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София, УМБАЛ "Георги Странски" – Плевен и областната МБАЛ „д-р Стамен Илиев" - Монтана. Това стана ясно от доклад на здравния министър проф. Николай Петров, изпратен до председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Даридкова.

Посочва се, че най-големият дял сред задълженията в размер на 120 милиона лева се дължи на лекарствата. Общите задължения на общински и държавни лечебни заведения възлиза на 509 млн. лева. – от тях 417 млн. лв. дължат държавните болници, а 91 млн. лв. дължат общинските болници. Просрочените задължения са близо 200 млн. лева, които за последната година са се увеличили с 12 млн. лв.

Само 3 са здравните заведения в страната, които са на печалба, а 22 са болниците в относително стабилно финансово състояние, но с отрицателен финансов статус. В доклада се посочва и съществена разлика в средния разход за лечение на един пациент в университетска, областна и градска болница, който надхвърля 450 лева. Анализът показва, че за един преминал болен пациент средният разход в областна болница може да е 872 лева, а същото лечение в университетско или градско лечебно заведение ще бъде над 1300 лева.

Здравният министър проф. Николай Петров заяви на последното заседание на парламентарната комисия, че всички здравни заведения над посочените 22 ще бъдат подложени на финансов мониторинг. За лечебните заведения в кризисно финансово състояние ще бъдат изготвени оздравителни планове. Уточни се още, че при откриване на нарушения ще бъде сезирана прокуратурата и ще бъдат предприети промени в ръководните позиции.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: MedicalNews

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиИсторияНормативни актовеЛайфстайлЗаведенияЛюбопитноОрганизацииСнимкиИнтервютаКомпании и организацииКлинични пътекиЗдравни съветиАптекиАнкетиЛеченияСпециалисти