Начало Здравна медиа Здравни новини Мобилно приложение свързва за онлайн консултация лекар и пациент

Мобилно приложение свързва за онлайн консултация лекар и пациент

Мобилно приложение свързва за онлайн консултация лекар и пациент  - изображение

Ново мобилно приложение предоставя възможност на хора без лесен достъп до медицинска помощ, както и със забързано ежедневие, да получат компетентно лекарско мнение по даден здравословен проблем.

Платформата MedicHome е дело на швейцарския предприемач Филип Беърфус и български партньори. Счита се, че това е първата по рода си услуга в страната, която дава персонален достъп до лекари директно през телефона. Собствениците преследват две цели – хората да имат по-голяма възможност да се грижат за здравето си и в същото време да се предоставят нови варианти пред специалистите в здравния сектор.

Приложението действа тестово от средата на януари и набира скорост. Вече е инсталирано над 5000 пъти, като повече от половината му потребители са извън столицата. Това потвърждава предположението на авторите му, че то ще е особено ценно за хората от отдалечени райони.

Анализът на потреблението показва, че повече от 50 на сто от хората са търсили съвет, свързан с хронично заболяване, 10 на сто са отправили запитване относно здравето на дете, а останалите са се интересували от мнението на лекаря по въпроси за текущи неразположения, настинки или др. На близо 85% от ползвателите на платформата им е била достатъчна онлайн консултацията и те не са посетили лекарски кабинет.

Приложението ще се предоставя безплатно за определен период от време, а после потребителите ще могат да се абонират според възможностите си или да заплащат пакет по избор с предплатени консултации.

Създателите на MedicHome са си поставили за задача да привлекат повече медицински специалисти, за да предоставят на клиентите си здравни съвети 24 ч. в денонощието, 7 дни в седмицата. До момента над 220 лекари са проявили интерес да работят с приложението. Повече от 90 на сто от тях практикуват извън столицата и са от най-различни специалности – педиатри, кардиолози, дерматолози, ендокринолози и др.

Авторите планират платформата да предоставя възможност за видеоконферентна връзка с лекар и организиране на посещение на специалист на място, удобно за пациента.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: ibm.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноРецептиИсторияЛеченияСоциални грижиСпециалистиПсихологияОрганизацииЗаведения