Начало Здравна медиа Здравни новини Над 40 хиляди операции са отменени в Италия поради мащабна стачка на лекари

Над 40 хиляди операции са отменени в Италия поради мащабна стачка на лекари

Над 40 хиляди операции са отменени в Италия поради мащабна стачка на лекари - изображение

Над 40 хиляди планирани операции и стотици посещения при личен лекар са отменени поради мащабен протест на лекари в Италия. Единствено спешните случаи ще бъдат приемани, информира агенция АНСА.

Повече от 100 хиляди медици обявиха 24-часова стачка в цялата страна срещу редица текстове, включени в проектобюджета за следващата година, който се обсъжда в парламента.

Протестиращите от медицинската сфера не са съгласни с плануваните съкращения на медицински и административен персонал в здравните заведения, замразяване на заплащането и временните договори. Отделно синдикатите настояват за предоговаряне на колективните договори, които не са променяни от осем години, настояват и за повече фондове за здравната система.

В Италия има недостиг на анестезиолози – необходими са още около 4000 човека, като последствията са очевидни: младите стажанти се експлоатират вместо специалистите, а специалистите са принудени да работят при непосилни условия", заяви председателят на анестезиолозите Алесандро Вергало.

Към протестиращите са се присъединили и ветеринарни специалисти.

Медиците в Италия не са стачкували от 2015 година, а това се очертава да е един от най-големите протести по рода си в медицинската сфера.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: thelocal.it
Снимка: in.linkedin.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиИсторияЛюбопитноРецептиСпортПроизводителиСпециалистиСтатистически проучванияНормативни актовеЗаведенияОрганизацииЛичностиВидеоТестовеГеографияАнкети