Начало Здравна медиа Здравни новини Намалява броят на отказите за детски добавки за неваксинирани деца

Намалява броят на отказите за детски добавки за неваксинирани деца

Намалява броят на отказите за детски добавки за неваксинирани деца - изображение

От Агенцията за социално подпомагане отчитат намаляване на издадените от тях откази за изплащане на месечни детски добавки заради неваксиниране на дете. За миналата година те са били 582, а за 2015 г. 812 семейства не са получили добавки, защото не са поставили имунизации на наследниците си. Според Зоя Попова, експерт от Агенцията, промяната на закона в тази насока дава резултат.

Специалистите разграничават два типа родители, които не ваксинират децата си. Едните са неинформирани, небрежни и бедни, а другите съвсем съзнателно отказват да ги имунизират заради притеснения, че това им вреди. Според проучване, проведено през 2015-а, 90 на сто от българските майки и бащи са “за“ задължителния характер на имунизационния календар. 87% мислят, че има полза от ваксините. Но една трета от анкетираните родители се притесняват, че не са напълно безопасни и безвредни. Между 27 и 29 на сто пък смятат, че не е необходимо ваксините да са задължителни.

Когато майката и бащата не желаят детето им да бъде имунизирано, те трябва да подадат заявление-декларация при личния лекар, който от своя страна трябва да уведоми РЗИ. Джипито оформя и съответните документи и той носи отговорност за съдържанието им. По тези документи Агенцията за социално подпомагане преценява дали да откаже или не изплащането на месечна добавка за дете.

Според неправителствени организации санкциите не може да са единствените мерки, които се взимат против неимунизирането на бебетата и по-големите момичета и момчета. Необходимо е социалните институции да работят с хората и да ги образоват за ползите и евентуалните неясноти около ваксините, защото проблемът с имунизациите не е малък.

Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев припомни в едно свое интервю във връзка със случаите на заразени с морбили, че покритието на тази ваксина в България е 92%, а за да няма риск от епидемия, трябва да е 95 на сто. През 2009-2010 г. също е имало много заболели и тогава 24 деца са починали. За 2017 г. са осигурени 152 000 дози за МПР (морбили, паротит, рубеола), като са останали такива ваксини и от миналата година.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: vaccines.news

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Нормативни актовеОрганизацииНовиниСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиИсторияЛечения