Начало Здравна медиа Здравни новини Наногъби унищожават токсините и възпрепятстват ослепяването

Наногъби унищожават токсините и възпрепятстват ослепяването

Наногъби унищожават токсините и възпрепятстват ослепяването - изображение

Създадоха наногъби, които възпрепятстват разрушителното действие на токсините, попаднали в окото, и предотвратяват слепотата.

Нововъведението е дело на специалисти от университета в Оклахома. В основата му е изследването на учени от Калифорнийския университет в Сан Диего, които по-рано създадоха наногъби, способни да абсорбират токсините, отделени от метицилин-резистентен стафилокок (methicillin-resistant Staphylococcus aureus). В новия експеримент екипът се фокусира върху предотвратяването на патогенното действие на фекалните ентерококи (еnterococcus faecalis). Причината е, че цитолизинът, токсин, който тази бактерия отделя, се открива в 50% от случаите.

Когато инфекцията засегне роговицата, се появяват язви. Ако попадне вътре в окото и инфекцията се задълбочи, то тогава ретината се уврежда и не може да се възстанови, а тя е от изключително значение за запазването на зрението. Наногъбите са тези, които не позволяват на токсините да унищожат ретината. Те се състоят от полимерна сърцевина с наночастици и външна мембрана, подобна на тази, която имат червените кръвни телца. Успяват безпроблемно да привлекат токсините и да прекратяват действието им.

През последните години броят на очните операции поради заболявания като катаракта се е увеличил значително. Повишено е и количеството на интраокуларните инфекции. Инфектирането на очите от патогени може да възникне както по време на операция, така и поради увреждане. Когато попаднат в окото, микроорганизмите отделят токсини, които го повреждат и дори са в състояние да причинят загуба на зрението.

Лабораторните изследвания и проучванията при мишките показват, че наногъбите са ефективни в борбата с цитолизина. Оказва се, че ретината на опитните животни, които не са лекувани с изобретението, е загубила всичките си функции. За сметка на това лекуваната с наногъби е съхранена. При това се оказва, че те действат, дори когато са поставени в окото дълго време след инфекцията.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru

Снимка:shutterstock.com

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниКлинични пътекиЛеченияЛайфстайлСоциални грижиОрганизацииСнимкиСпортИсторияДиетиМикробиологияСпециалистиНормативни актовеИзследванияХранене при...ТестовеБотаникаНаправления в медицинатаПсихологияФизиологияПроизводителиАптекиЗаведения