Начало Здравна медиа Здравни новини Нараства броят на делата за лекарски грешки у нас

Нараства броят на делата за лекарски грешки у нас

Нараства броят на делата за лекарски грешки у нас - изображение

Въпреки увеличаващия се брой дела за лекарски грешки, в България все още няма създаден регистър на нежеланите събития в лечебните заведения, съобщи адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Най-много дела се водят срещу хирурзи, следвани от АГ специалисти, ортопеди, травматолози, специалисти по дентална медицина. Доста по-рядко са оплакванията срещу педиатри, лекари вътрешни болести, анестезиолози, съобщава онлайн изданието Актуално.

Само при адвокат Шаркова са заведени 240 дела, от които 18% са висящи, 51% са отхвърлени, а 31% са уважени, което означава, че е доказана допуснатата лекарска грешка.

42% са делата, които са основателни искове за причинена смърт“, коментира адвокат Шаркова.

Тя посочва, че по-голямата част от делата се дължат на по-високата информираност на хората и на увеличаващото се недоверие между пациент и лекар. Предимно дела се завеждат поради поставянето на неправилна диагноза и по-рядко поради отказ от лечение или ненужно извършени манипулации.

Шаркова уточни, че съществен процент от делата се дължат на лошата комуникация между лекар и пациент. Обикновено медиците са натоварени с много работа, а напрежението им рефлектира върху пациентите. Повечето лекари не са учили как се съобщава лоша новина, как се обясняват непредвидени ситуации.

Според адвоката стартиралите курсове в лечебните заведения за подобряване на комуникацията с пациенти, адекватно отношение и справяне с агресията са добро начало в тази посока.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: medispot medical - WordPress.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияПсихологияСпортЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиДиетиСпециалистиСтатистически проучванияНормативни актовеЗаведенияОрганизацииЛичностиВидеоТестовеГеографияАнкети