Начало Здравна медиа Здравни новини Натриев бензоат може да помогне при лечението на шизофрения

Натриев бензоат може да помогне при лечението на шизофрения

Натриев бензоат може да помогне при лечението на шизофрения - изображение

Хранителният консервант натриев бензоат подобрява симптомите на шизофрения в случаите, когато пациентите имат резистентност към клозапина. Изводите са направени след проучване, ръководено от проф. Хсиен-Юан Лан (Hsien-Yuan Lane) от Китайската университетска болница в Тайчунг, Тайван. Между другото неговият екип демонстрира терапевтичната ефикасност на инхибиторите на глицин транспортер I при болни от шизофрения и други психични разстройства.

Настоящото изследване показва, че когато към клозапина се добави натриев бензоат, състоянието на пациентите се подобрява. Хранителният консервант действа по този начин, защото успява да предотврати разграждането на D-серин – химичното вещество, чрез което се предават сигнали в мозъка, а при шизофренията някои от сигналите се губят и мозъкът не е в състояние да възприеме правилно информацията.

В проучването участват 60 пациенти с шизофрения, които биват разделени на две групи. Всички взимат клозапин, но на едните към него се добавя плацебо, а на другите натриев бензоат. Експериментът продължава шест седмици. Резултатите показват, че при хората от групата, приемаща натриев бензоат, симптомите на заболяването са намалели в сравнение с останалите. Няма и странични ефекти.

„Клозапинът се смята за последното средство при пациенти с рефрактерна шизофрения. Приблизително 40-70% от тях обаче не получават подобрение и така се изчерпват всички възможности за лечение. Ако се потвърди нашето изследване, това може да се превърне в надежда за лечение на много хора“, казва проф. Хсиен-Юан Лан.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: meddaily.ru
Снимка: hindustantimes.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияНовиниСнимкиИсторияХранене при...ЛайфстайлЛеченияЛюбопитноСоциални грижиАнкетиБотаника