Начало Здравна медиа Здравни новини Учени направиха голямо откритие по отношение на шизофренията

Учени направиха голямо откритие по отношение на шизофренията

Учени направиха голямо откритие по отношение на шизофренията - изображение

Изследователи от Неврологични изследвания Австралия (NeuRA) и Университета на Южен Уелс в Сидни (UNSW) откриха, че имунните клетки играят основна роля в развитието на шизофренията. Този важен факт би могъл да отвори врати за нови лечения, изследвания и терапии според учените.

Големият пробив в изследването на заболяването е направен от проф. Синтия Шанън Уийкърт и колегите й, които иденифицирали големи количества имунни клетки в мозъците на някои шизофреници.

Не е установена нито една причина за болестта и това предотвратява развитието на лечението. Сегашните терапии са предназначени да потискат симптомите вместо да насочват основните причини за разстройството. Лекарствата частично ги облекчават и могат да доведат до нежелани странични ефекти.

Повечето учени дълги години смятат, че имунните клетки са независими от мозъчната патология при психиатрични заболявания. "В нашето изследване ние оспорихме това предположение. Идентифицирахме имунни клетки като нов играч в мозъчната патология на шизофренията", казва проф. Шанън Уийкърт.
Текущите изследвания са фокусирани върху състоянието на 3 мозъчни клетки - невроните, глиалните клетки, които поддържат първите, и ендотелните клетки, които покриват кръвоносните съдове.

Използването на нови молекулярни техники позволило на учените от двете институции да установят наличието на четвърта клетка - макрофаг, която е вид имунна клетка, в мозъчната тъкан на хора с шизофрения, които показват високи нива на възпаление. "Имунните клетки преди това бяха пренебрегвани, тъй като отдавна се разглеждат просто като пътници, за които се смяташе, че минават, извършвайки наблюдение. Те никога не са били заподозрени", коментира проф. Шанън Уийкърт.

Изследователката казва още, че намирането на имунни клетки по протежение на кръвно-мозъчната бариера в по-големи количества при хора с шизофрения е голямо откритие. То предполага, че самите имунни клетки могат да произвеждат тези възпалителни сигнали в мозъците на хората, живеещи със заболяването. Специалистите наблюдавали при пациенти с болестта как глиалните клетки се възпаляват и произвеждат бедствени сигнали, които променят състоянието на ендотелните клетки.

"Смятаме, че това може да накара ендотелните клетки да разширят лепливите пипала така, че когато имунните клетки се движат, някои да бъдат са прихванати. Тези клетки се преселват през кръвно-мозъчната бариера в мозъка в по-големи количества при някои хора с шизофренно разстойство", обяснява проф. Уийкърт.

Откритието показва, че специфичните имунни клетки са в мозъците на болните хора достатъчно близо до невроните, за да навредят. Специалисти са на мнение, че проучването може да промени евентуално диагнозата и лечението на шизофренията.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: thoughtco.com

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПсихологияСнимкиИсторияЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноЛеченияСоциални грижиАнкетиБотаникаФизиологияИзследванияНормативни актовеСпортЗдравни съветиСпециалисти