Начало Здравна медиа Здравни новини На 11 април отбелязваме Световния ден за борба с Паркинсон

На 11 април отбелязваме Световния ден за борба с Паркинсон

На 11 април отбелязваме Световния ден за борба с Паркинсон - изображение

На 11 април отбелязваме Световния ден за борба с Паркинсон.

На този ден хората, живеещи със заболяването и пациентски организации обединяват усилия, за да привлекат вниманието на обществото към проблемите, свързани с болестта.

Броят на пациентите с Паркинсон в света са повече от 6 милиона души, а в България - около 20 хиляди, като 10 процента от тях са с тежка фаза на заболяването.

Болестта на Паркинсон е хронично, невродегенеративно заболяване, настъпващо при загиване или  увреждане на специфични мозъчни клетки, свързани с производството на допамин.

За първи път заболяването е описано от Джеймс Паркинсон през 1817 г. Симптомите са треперене на ръцете и краката, неравномерна походка, прегърбване и други.

Символът на хората, които живеят с Паркинсон, е лалето. Историята на символа започва през 1980 г.  в Холандия, когато градинарят Ван дер Верелд, който страдал от болестта, селектирал специално лале с червена и бяла окраска, което кръстил Паркинсон.

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИнтервютаЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияНаучни публикацииЗдравни проблемиСнимкиХранене при...ВидеоИсторияСпортКлинични пътекиБотаникаАлтернативна медицинаПсихологияЛайфстайлСоциални грижиЗаведенияНормативни актовеОрганизацииСпециалистиДиетиАнкетиГеографияЛичностиНаправления в медицината