Начало Здравна медиа Здравни новини На 21 март отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун

На 21 март отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун

На 21 март отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун - изображение

Днес на 21 март се отбелязва Международния ден на хората със Синдром на Даун.

Този ден е отбелязан за първи път по време на VI световен симпозиум по инициатива на Международната и Европейска асоциации през 2006 година в Палма де Майорка. Основната цел е превенция и помощ на хората със Синдром на Даун.

Инициативата е подкрепена официално от Организацията на обединените нации (ООН) през 2012 г.

Международната асоциация на хората със Синдром на Даун стимулира своите представители и членове по цял свят за разработването и презентирането на събития и инициативи, които да представят същината на синдрома на Даун, какво означава той за хората и каква важна роля имат те в живота и обществото.

Деца със Синдром на Даун се раждат еднакво често в различни страни, в различни климатични зони и различни социални слоеве. Средно едно на седемстотин деца се раждат с тризомия 21. Това не зависи нито от възрастта, нито от здравето, начина на живот или от цвета на кожата.

По-рано се е считало, че тези хора са умствено изостанали, но през последните години се изяснява, че това съвсем не така. Хората със Синдром на Даун имат реален потенциал и могат да научат много, като това е процес и на обратна връзка.

Традиционно на 21 март хората обуват шарени чорапи в чест на трите хромозома. По този начин се оказва подкрепа на каузата, на слънчевите хора в България и техния специален ден.

По статичта работи: Велина Неделчева
Снимка: Stuff.co.nz
5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлИнтервютаИсторияНовиниОрганизации