Начало Здравна медиа Здравни новини Недостигът на специфичен протеин може да предизвика аутизъм

Недостигът на специфичен протеин може да предизвика аутизъм

Недостигът на специфичен протеин може да предизвика аутизъм  - изображение

Една от причините за развитието на аутизъм е липсата на специфичен протеин в мозъка, съобщават изследователи от Университета в Торонто.

До една трета от всички случаи на това поведенческо разстройство може да бъде причинено от липсата на протеин, наречен nSR100, който е важен за нормалното развитие на мозъка. Експертите смятат, че това предизвиква грешки в предаването на мозъчните сигнали, което е причина за аутизъм.

Учените са понижили нивото на протеин nSR100, който контролира строежа на клетките при лабораторни мишки. Оказало се е, че намаляването на нивото му наполовина предизвиква типичното поведение при аутизъм. Това включва и стремежът към изолираност и увеличаване чувствителността към шум.

Това е второто изследване на протеина от канадските специалисти. Първото изследване е дало резултати на понижени показатели на протеина в мозъка при жертви на аутизъм.

При второто изследване учените са доказали, че пониженото ниво на протеин nSR100 се явява причина за развитието на болестта. Това е от огромно значение за разбирането на феномена.
Аутизмът е неврологично разстройство, с което са се сблъсквали повече от 1% от населението на планетата. Въпреки че неговите корени са генетически, съществуват и други специфични причини, които все още не са известни.

При повечето хора с аутизъм причината не е известна. Според предишни изследвания недостигът на витамин D по време на бременност повишава риска от развитието на аутизъм при децата.

Снимка: mogaznews.com

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлПсихологияАлтернативна медицинаХранене при...ИнтервютаИсторияСоциални грижиОрганизацииСпортСнимкиЛеченияРецептиФизиологияДиетиХрани и ястияСъставкиБотаникаМедицински изследвания