Начало Здравна медиа Здравни новини НЗОК промени 16 изисквания при издаване на протоколи за лечение

НЗОК промени 16 изисквания при издаване на протоколи за лечение

НЗОК промени 16 изисквания при издаване на протоколи за лечение - изображение

Надзорният съвет на здравната каса утвърди изискванията при издаването на протоколи за лечение на определени заболявания, включени в списъка на касата, и за чието лечение се изисква експертиза. Според екипа на НЗОК така гражданите имат достъп до иновативни терапии. Другото предимство е, че се премахват административните пречки.

Новите изисквания са четири на брой и са свързани с лечението на болести на ретината, на идиопатичната белодробна фиброза, на комплекс туберозна склероза и на хемангиоми в кърмаческата и ранна детска възраст – всички те в извънболничната помощ.

Другите 12 актуализират и съществуващите в момента. Те са за лечението на тежък псориазис, умерен до тежък активен серопозитивен ревматоиден артрит, хронични вирусни хепатити под 18-годишна възраст, вирусен С хепатит над 18-годишна възраст, болест на Крон и улцезорен колит, множествена склероза, тежка астма, повишена продукция на растежен хормон при акромегалия и хипофизарен гигантизъм, вродени коагулопатии, инсулиново лечение на захарен диабет тип 1 и тип 2 и на чиста хиперхолестеролемия.

Изискванията са публикувани на сайта на здравната каса, а целта на промените е осъществяването на терапия, съобразена както с конкретния пациент, така и с неговото състояние, индивидуалната оценка на което е направена от водещи специалисти.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: nhif.bg
Снимка: everydayhealth.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиНормативни актовеТестовеПсихологияЛюбопитноСпециалистиЛайфстайлИнтервютаЛеченияЗдравни съветиОрганизацииИсторияСнимкиКлинични пътекиСпортЗаведенияАлт. медицина