Начало Здравна медиа Здравни новини НЗОК ще оценява шансовете за живот на пациенти с хепатит С и дали ще бъде заплатено тяхното лечение

НЗОК ще оценява шансовете за живот на пациенти с хепатит С и дали ще бъде заплатено тяхното лечение

НЗОК ще оценява шансовете за живот на пациенти с хепатит С и дали ще бъде заплатено тяхното лечение - изображение

Здравната каса няма да заплаща лечението на хора с хепатит С, ако прецени, че те няма да живеят дълго. Това ново правило за лечение на хроничен вирусен хепатит е разписано и прието от надзорния съвет на здравноосигурителната институция.

Новите правила трябва да влязат в сила след 6 дни и са залегнали в изискванията на здравната каса за лечение на хроничен вирусен хепатит С при пълнолетни. В тези изисквания са заложени изключения, които няма да бъдат заплатени, поради други заболявания, несвързани с черния дроб или поради злоупотреба с алкохол.

Според касата новите правила целят да се лекуват хората, които са перспективни. По мнение на лекуващият лекар ще се оцени кое лечение не е целесъобразно и съответно касата няма да го заплати.

Федерацията на "Български пациентски форум" определи новите правила като "чудовищен геноцид".

"Човек няма да бъде лекуван, ако се е заразил с Хепатит С, но има и проблем с бъбреците или друго заболяване. Ако някой чиновник прецени, че пациентът има малки шансове за продължителен живот, то той не би бил рентабилен за лечение, защото скоро ще умре. Кой от персонала решава кой и кога ще умре?", коментира Иван Димитров, председател на Федерацията.
"Но в ситуация, в която лекарят назначи терапия, то отново може да има отказ. Според новите заложени критерии касата може да не разреши лечението поради икономически причини. По този начин тя се превръща в определящ и лекуващ орган, който може да не разпише терапия за лечение, защото тя е прекалено скъпа. Това е чудовищен геноцид", допълва Димитров.

Снимка: Reader's Digest

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИнтервютаНаучни публикацииСнимкиИсторияЛеченияСоциални грижиЛюбопитноЛайфстайлНормативни актове