Начало Здравна медиа Здравни новини Ниските нива на натрий в организма намаляват когнитивната функция при възрастните

Ниските нива на натрий в организма намаляват когнитивната функция при възрастните

Ниските нива на натрий в организма намаляват когнитивната функция при възрастните - изображение

По-ниските нива на натрий в кръвта провокират намаляването на когнитивната функция при хората в напреднала възраст. Хипонатриемията е факт, когато нивото на натрий спадне под 135 милимола на литър.

Някога са определяли леката хипонатриемия като асимптоматична. Последните проучвания предполагат, че тя може да се свърже с по-големи рискове като липса на внимание, нарушена походка, сърдечно-съдови проблеми, падания и дори преждевременна смърт.

Според учените от Университета в Колорадо бъдещите изследвания на този въпрос е от значение, защото на практика по-ниските нива на натрий в кръвта, а и промените в когнитивната функция, са често срещани състояния с напредването на възрастта. Затова и често остават незабелязани в клиничната практика.

За да стигнат до извода, че ниското ниво на натрий в кръвта се отразява на когнитивната функция на възрастните хора, учените анализирали данните на 5435 мъже на възраст над 65 години. Актът не е еднократен, тъй като те следели състоянието им в продължение на 4,5 години.

От всички тях 100 мъже са имали серумни нива, показателни за хипонатриемия.

Изследователите установяват, че по-ниските стойности на натрий имат отношение както към когнитивното увреждане, така и към намаляването на когнитивната функция във времето. Анализът показва, че доброволците със стойности на натрий в кръвта от 125 до 140 милимола са с когнитивни нарушения 30% по-често в началото на изследването в сравнение с онези, при които стойностите са от 141 до 142 милимола.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: newsru.com
Снимка: rodicka.cz

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиБотаникаНовиниЛеченияВидеоСпортАлт. медицинаСъставкиИзследванияЕ-тата в хранитеФизиология