Начало Здравна медиа Здравни новини Нова комбинирана терапия против малария премина успешно клиничните тестове

Нова комбинирана терапия против малария премина успешно клиничните тестове

Нова комбинирана терапия против малария премина успешно клиничните тестове - изображение

Комбинираната терапия против малария, при която се използват две активни съставки - фосмидомицин и пипераквина (fosmidomycin и piperakvina), се оказа успешна, стана ясно след проведените клинични изпитания.

Осемдесет и трима доброволци на възраст от 1 до 30 години най-напред са били заразени с малария чрез патогена Plasmodium falciparum, след което в продължение на три дни са лекувани с комбинацията от двете лекарствени средства.

Добрата новина е, че в края на тестовия период абсолютно всички са излекувани и са понесли добре лечението. Целта на учените от университета в Тюбинген, Германия, е била да тестват ефикасността, поносимостта и безопасността на комбинацията от тези две лекарства. Световната здравна организация препоръчва използването именно на комбинирана терапия срещу маларията.

Двете вещества се отличават с различни механизми на действие, което е сигурен знак, че атакуват паразита независимо едно от друго. Ще бъдат извършени допълнителни изследвания на новата терапия с цел оптимизиране на дозата.

Определят проучването като крайъгълен камък в клиничните изследвания на фосмидомицина. Първоначално е извлечен от Streptomyces lavendulae - вид бактерии от рода Streptomyces, а сега вече се произвежда синтетично, обяснява проф. Петер Кремзнер и пояснява, че този вид блокира метаболитния път за производството на изопреноид в патогена на маларията. Това от своя страна не позволява възпроизвеждането на паразита.

Уникалният механизъм изключва възможността за кръстосана резистентност към лекарствата, които се използват при ранно лечение на малария, става ясно още от материалите, публикувани по повод успешния експеримент.

Данни на СЗО показват, че почти половината от населението на земята е изложено на риск от заразяване с малария. През 2015 г. са регистрирани 212 милиона заболели, а близо 429 000 са смъртните случаи.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: meddaily.ru
Снимка: cdc.gov

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛеченияНовиниИсторияСнимкиХранене при...ЛайфстайлЗдравни съветиИзследванияБотаникаПсихологияКлинични пътекиНормативни актовеИнтервютаЗаведенияСоциални грижиОрганизацииСпециалистиАнкетиГеографияДиетиСпортЛичностиНаправления в медицината