Начало Здравна медиа Здравни новини Успяха да извлекат лекарство за малария от мая

Успяха да извлекат лекарство за малария от мая

Успяха да извлекат лекарство за малария от мая - изображение

Изследователи успяха да извлекат артемизин – един от най-важните медикаменти, които се използват в борбата срещу маларията, от генетично модифицирана мая. Д-р Си Джей Падън и неговият екип успели да ферментират продукта, влаган в тестените изделия, по такъв начин, че да добият аморфадеин, предшественик на артемизиновата киселина.

След редица трансформации и подобрения на аморфадеина и на артемизиновата киселина експертите се увенчали с успех в получаването на крайния резултат – артемизин и неговото ускорено серийно производство, съобщава Обекти, цитирайки Science News.

В последните години се използват предимно лекарства, в чиято основа стои това вещество. Те са главните средства за борба с причинителите на малария. Сегашният процес на производство на артемизин зависи от отглеждането на специално растение. То се гледа месеци наред, след това се премахват листата му, изсушават се и едва тогава се извлича съставката. Трудоемкият и дълъг начин на добиване, малкото производители и високата цена на суровите ресурси превръщат направата на лекарството в скъпо начинание.

Изследователите се надяват новото откритие да облекчи досегашния бавен и труден процес на производство и да подсигури необходимите количества артемизин в света.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: fb.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиИсторияХранене при...Здравни съветиЛайфстайлРецептиЛюбопитноИзследванияЛеченияСъставкиБотаника