Начало Здравна медиа Здравни новини Новоописано човешко антитяло предотвратява маларията

Новоописано човешко антитяло предотвратява маларията

Новоописано човешко антитяло предотвратява маларията - изображение

Учените са открили човешки антитела, които предпазват мишките от инфекция с най-смъртоносния паразит на маларията - Plasmodium falciparum. Констатациите от изследването представляват основа за бъдещо тестване при хора, за да се определи дали изолираното антитяло може да осигури краткосрочна защита срещу малария и възможно ли е да помогне в създаването на ваксини. Изследването е ръководено от Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID), част от Националния институт по здравеопазване, съвместно с Центъра за изследване на рака "Фред Хътчинсън" в Сиатъл. Понастоящем няма много ефективна ваксина с продължителен ефект за предотвратяване на маларията - болест, разпространявана от комари, която причинява около 430 000 смъртни случая всяка година, предимно сред малките деца в Африка на юг от Сахара.

Изследователският екип изолира антитяло, наречено CIS43, от кръвта на доброволец, който е получил експериментална ваксина, направена от отслабени паразити на малария (PfSPZ Vaccine-Sanaria). При два различни типа инфекции, причинени от малария, CIS43 е силно ефективен за предотвратяване на заболяването при заразените лабораторни мишки. Ако при допълнителните проучвания, ефектът се потвърди и при хора, CIS43 може да се развие като профилактична мярка за предотвратяване на инфекцията няколко месеца след установяването й, твърдят изследователите. Приемът на такова профилактично антитяло може да бъде полезен за туристите, здравните работници, военния персонал или при пътуващите до райони, където маларията е разпространена. Освен това, ако антитялото предотврати маларийната инфекция за период до шест месеца, тя може да се комбинира с антималарийни лекарства и да се разгърне като част от усилията за масова медикаментозна терапия, която потенциално би могла да елиминира болестта в ендемичните (характерните) региони на маларията.

Подробно изследване на CIS43 показва, че той действа чрез свързване с определена част (епитоп) на ключов паразитен повърхностен протеин. Този епитоп се среща само веднъж по дължината на повърхностния протеин. Устрановено е още, че свързващият епитоп CIS43 е запазен в 99.8% от всички известни щамове на Plasmodium falciparum, което може да се използва при нови експериментални ваксини за малария от следващо поколение, предназначени да предизвикат продуцирането на това неутрализиращо инфекцията антитяло.

Учените в изследователския център за ваксини на NIAID планират да оценят безопасността и защитната ефикасност на новоописаното CIS43 антитяло през следващата година при контролирани проучвания на инфекцията с малария при хората.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: livescience.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСнимкиХранене при...ЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияИзследванияБотаника