Начало Здравна медиа Здравни новини Новооткрито лекарство предотвратява повторна поява на рак на яйчниците

Новооткрито лекарство предотвратява повторна поява на рак на яйчниците

Новооткрито лекарство предотвратява повторна поява на рак на яйчниците - изображение

Ракът на яйчниците не е най-често срещаният, но е един от най-смъртоносните. Причината за това е, че в близо 70 на сто от случаите той се появява отново. Затова усилията на изследователи от университета в Питсбърг, UPMC Hillman Cancer Center, Magee-Womens Research Institute (MWRI) и други институции се насочили към унищожаването на ракови клетки в яйчниците, предотвратявайки по този начин рецидиви.

Проучването на учените е съсредоточено върху ново експериментално лекарство, което убива стволовоподобни клетки, които са склонни да се задържат след химиотерапия. Специалистите изпробвали новото лекарство 673А при мишки с рак на яйчниците и го комбинирали с химиотерапия и установили, че така значително се увеличава преживяемостта.

Химиотерапията унищожава 90-99% от раковите клетки, но тъй като оставя след себе си стволовоподобни клетки, онкологичното заболяване може да се върне. Нужни са само 11 такива клетки, за да се образува тумор. За сравнение, възможно е да се трансплантират 50 000 нестволовоподобни ракови клетки и да не се стигне до формирането на тумор.

Лекарството 673А убива тези клетки като се насочва към ALDH пътя, на който клетките разчитат, за да изчистят токсините, които произвеждат след бързото си размножаване. Лечението на рак на яйчниците с новия медикамент унищожава от 3 до 5% от клетките, но тъй като те са стволовоподобни, това може да се окаже добро попадение. Откривателят на препарата проф. Роналд Бюканович от Ovarian Cancer Center of Excellence at MWRI уточнява, че лекарството не е токсично за гризачите.

Резултатите показват, че от животните, инжектирани с човешки ракови клетки, 60 на сто от лекуваните с 673А и химиотерапия нямали рак на яйчниците 6 месеца по-късно. За сравнение при 10% от мишките, преминали само химиотерапия, се появило отново заболяването.

Също така лекарството е ефективно и срещу резистентни към химиотерапия тумори. Когато гризачите, инжектирани с тези устойчиви клетки, получили 673А в съчетание с химиотерапия, почти две трети от тях били в ремисия 6 месеца по-късно. Животните, които били лекувани само с химиотерапия, умрели за същия период от време.

Ракът на яйчниците обикновено развива резистентност към химиотерапията и затова новият медикамент има потенциала да подобри показателите за смъртност при това заболяване. Бюканович коментира, че са необходими още изследвания преди 673А да бъде готов за пазара. В момента лекарството не се задържа дълго в организма и се нуждае от по-добра разтворимост. Предстои и изпробването му при хора.

Специалистът казва, че 673А е 10 пъти по-ефективен в унищожаването на стволовоподобни клетки, отколкото предишни ALDH инхибитори, както и че способността му да повишава ефективността на химиотерапията е забележителна. По тази причина е възможно да се използват потенциално по-ниски дози и да се намали токсичността за пациентите.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: bostonglobe.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИзследванияЛеченияЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаЗдравни проблемиАнатомияЛайфстайлФизиологияСпециалистиБотаникаИсторияПатологияАнкетиНормативни актовеКлинични пътеки