Начало Здравна медиа Здравни новини Обсъждат закриването на Фонда за лечение на деца и на Комисията за лечение в чужбина

Обсъждат закриването на Фонда за лечение на деца и на Комисията за лечение в чужбина

Обсъждат закриването на Фонда за лечение на деца и на Комисията за лечение в чужбина - изображение

Експерти от Министерството на здравеопазването и от НЗОК обсъждат закриването на Център „Фонд за лечение на деца“ и на Комисията за лечение в чужбина. Евентуалните промени са предмет на проекта за изменение на Закона за здравето.

Функциите на Фонда и на Комисията ще бъдат поети от здравноосигурителната каса, които и сега се припокриват с нейните. До този момент касата също беше задължена да осигурява лечение в чужбина чрез издаването на формуляр S2. Проектът за изменение на Закона за здравето предвижда НЗОК да заплаща разходите за медицински изделия, необходими за лечението на деца в България. Ще се запази моделът за привличане на средства, което беше една от задачите на Фонда.

Център „Фонд за лечение на деца“ беше създаден да улеснява лечението на тежко болни деца в чужбина и в нашата страна. Пред институцията стояла задачата да привлича средства от дарения, но влизали предимно пари от бюджета, а даренията били много малко. Фондът ще се запомни в кратката си история с многобройните скандали и обвинения в злоупотреби, както и с честата смяна на директорите си.

Комисията за лечение в чужбина беше под крилото на здравното ведомство. Преди приемането ни в ЕС тя имала по-голяма роля и действала преди създаването на НЗОК. След 2007 г. става дублиране на дейности между нея и възложени със закон функции на здравноосигурителната каса. До момента Комисията се занимаваше с въпросите на здравното обслужване на български граждани в рамките на ЕС.

Смята се, че няма да се получат сътресения или проблеми със случаи на болни хора при прехвърлянето на функциите на двете структури на НЗОК.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: dunavmost.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниЛюбопитноФизиологияНормативни актовеЗдравни съветиЛеченияБотаника