Начало Здравна медиа Здравни новини Обучението по практическа епилептология се завърна в България след 15 години - 5-8 юли, 2017

Обучението по практическа епилептология се завърна в България след 15 години - 5-8 юли, 2017

Обучението по практическа епилептология се завърна в България след 15 години - 5-8 юли, 2017 - изображение

След 15-годишно прекъсване за първи път в България се провежда обучение на невролози по епилептология. 100 лекари от осем държави, включително 42-ма българи, и над 20 лектори от шест държави ще участват в Третия източноевропейски курс по епилепсия, който започва днес в Боровец (5 - 8 юли) под егидата на Световната лига по епилепсия.

Председателят на Европейската комисия към Световната лига по епилепсия – проф. Мейр Биалер (Израел) даде висока оценка за работата на своята възпитаничка и организатор на курса доц. Петя Димова. Тя вече обучава епилептолози в България и заедно с неврохирурга д-р Минкин в Университетска болница „Св. Иван Рилски” създаде Център за лечение на най-тежките форми на това заболяване, включително и хирургично.

Доц. Димова, която е и председател на Българското дружество против епилепсия, обясни на пресконференция в София, че епилепсията е най-честото неврологично заболяване, от което по статистически данни страда до 1% от населението – близо 70 000 българи. „Фокусът на курса е върху труднолечимите епилепсии, които са от една трета до една четвърт от всички епилепсии. Ще се разгледат най-новите класификации на заболяването, съвременните методи на изследване и на лечение, включително немедикаментозните – кетогенната диета и епилептичната хирургия”, обясни доц. Петя Димова, невролог и епилептолог от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Проф. Мейр Биалер, който от 40 години се занимава с разработването на лекарства, обясни, че непрекъснато се създават нови медикаменти. „Първото лекарство за епилепсия „Фенобарбитал” е създадено преди повече от 100 години – през 1812 г. и все още се ползва в Китай. След 1990 г. се разработиха над 20 нови лекарства, благодарение на което сега имаме по-голям избор за терапия. Проблемът е, че фармацевтичните компании насочиха основно усилията си върху медикаменти за лека до умерена епилепсия, за да бъде сигурна ефективността им. А медикаменти за тежките форми останаха на гърба на малки фармацевтични компании. В последните години има голям бум при използването на активни вещества от канабис. Такова лекарство за епилепсия, което не е психотропно, беше одобрено от Американската асоциация по лекарствата. То е подходящо и за тежки форми на епилепсия като тази на Ленокс – Гасто. За съжаление новите лекарства са все още твърде скъпи”, коментира проф. Биалер.

Съвременното лечение на епилепсията значително се е подобрило по света, заяви проф. Атанасиос Кованис (Гърция) – водещ световен епилептолог и детски невролог, дългогодишен председател на Международното бюро по епилепсия (световна пациентска организация на хората с епилепсия). Около 70% от пациентите не получават повече пристъпи, ако получат правилно лечение, и водят нормален начин на живот. Но при останалите 30% пристъпите продължават и тези хора са застрашени от наранявания. Точно тях обществото стигматизира, те се изолират и изпадат в депресия. Постижение е, че на 26 май 2017 г. извоювахме заедно със Световната лига по епилепсия и със СЗО резолюция на Европейския парламент за епилепсията. Лечението на епилепсията бе признато за приоритет в Европейския съюз и благодарение на това ще бъдат отпуснати много средства за обучението на невролозите в съвременните терапии”, съобщи проф. Кованис.

Създател на интернет-платформата за обучение VIREPA към Световната лига по епилепсия Проф. Валтер ван Емде Боас (Холандия) обясни, че изцяло са променили старомодната лекционна форма за водене на курсовете. Нашите курсове са интерактивни и обучаващите се колеги представят свои трудни случаи за общо обсъждане. Нашето обучение е насочено изцяло към практиката, добави той.

Проф. Небойша Йович от Сръбската лига за борба с епилепсията наблегна на огромния напредък в епилептологията през последните 20 години. В днешно време обаче пациентите минават първо при общите невролози и педиатри, а познанията по обща неврология и по педиатрия не са достатъчни за навременното откриване на различните форми на епилепсия и за правилното им лечение. Методите на лечение се развиват постоянно и е нужно продължаващо обучение”, призна водещият детски епилептолог.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияХранене при...ЛеченияЛюбопитноАлт. медицинаКлинични пътекиОрганизацииЗдравни съветиБотаникаИзследвания