Начало Здравна медиа Здравни новини Отказът от поставяне на ваксини при децата повишава риска от различни инфекциозни заболявания

Отказът от поставяне на ваксини при децата повишава риска от различни инфекциозни заболявания

Отказът от поставяне на ваксини при децата повишава риска от различни инфекциозни заболявания - изображение

Отказът от поставяне на ваксини при децата повишава риска от различни инфекциозни заболявания, заяви заместник-председателят на Сдружението на семейните лекари във Варна д-р Каролина Васева.

Тя припомни, че преди няколко години е регистрирана тежка епидемия от морбили, вследствие на която са починали 15 деца.

"Трагичните инциденти са резултат от недоброто обхващане на особен контингент от роми. Има сериозен риск от заболявания като дифтерия, тетанус, морбили или заушка. При неимунизираните деца опасността от развиване на такива тежки болести, а и настъпването на усложнения, е абсолютно реална”, каза още д-р Васева.

Задължителните имунизации за децата на възраст до 1 година се извършват в родилния дом и включват противохепатитна ваксина, която се поставя на 2, 3 и 4-месечна възраст. При тази група се прилагат и ваксини за дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца, противохепатитна в едно, и синфлорикс.

"На 1 година и 1 месец имаме една ваксина за морбили, паротит и рубеола, до навършване на 2 годинки - реимунизация на пневмококовата ваксина и на 5-компонентната ваксина за тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус. На 6 години правим ваксина тетраксим - дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит. На 7 годинки проверяваме дали има имунитет за заболяването туберкулоза с проба манту. На 11 години пак повтаряме пробата манту, а на 12 години поставяме 2 ваксини - дифтерия и тетанус, извършват се и реимунизации против морбили, паротит и рубеола. На 17 г., в 10 клас, имаме отново проверка на манту и тетанус и дифтерия", обясни д-р Васева, цитирана от varna24.bg.

Снимка: pediatric-partners.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиСнимкиЛеченияЛюбопитноИсторияМикробиологияНормативни актовеАнкетиВидеоЗдравни съветиАлт. медицинаТестовеЛайфстайл