Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Здравни новини От кои бактерии стават най-честите хранителни натравяния във Великобритания и къде се срещат те

От кои бактерии стават най-честите хранителни натравяния във Великобритания и къде се срещат те

от 21 фев 2017г., обновено на 24 фев 2017г.
От кои бактерии стават най-честите хранителни натравяния във Великобритания и къде се срещат те - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Кои са най-честите причини за заразяването на храната:
 - недостатъчната й топлинна обработка (както знаем, при британския вкус месата и особено стейковете, се консумират в голямата си част с почти суров център)
- неправилно съхраняване на храна, която трябва да се държи в среда под 5C
- оставяне на сготвена храна в неохладено състояние за прекалено дълго време
- контакт на храната със заразено лице
- косвеното заразяване - ако например, разфасовате пиле и не измиете грижливо дъската за рязане, която след това ползвате примерно за приготвянето на салата
 
Кои са основните бактерии-причинители на хранителни натравяния във Великобритания?

  • Campylobacter- бактерията Campylobacter е причинител на най-масовите хранителни натравяния тук. Неин приносител са най-вече суровите меса (и особено пилешкото!) и непастьоризираното прясно мляко. Инкубационният период до появата на първите симптоми на натравянето с нея е между 2 и 5 дена.
  • Salmonella-тя най-често се среща в суровото месо, недообработеното месо при готвене, суровите яйца, млякото и някои млечни продукти. Инкубационният й период е между 12 и 72 часа и симптомите на натравянето продължават до една седмица.
  • Listeria -тази бактерия може да бъде намерена в цялата серия от полуготови за консумация храни, сандвичи, нарязани и пакетирани меса и в меките сирена от типа "Brie" или"Camembert". Всички гореизброени храни трябва задължително да бъдат консумирани до отбелязаната дата на изтичане на годността им. Инкубационният период на тази бактерия може да продължи от няколко дни до няколко седмици, но веднъж проявени, симптомите й след това отминават до 3 дни. Бактерията е особено опасна за бременните жени, защото води до редица усложнения на бременността, включително и до спонтанен аборт.
  • Escherichia coli (E. coli)- известна масово като "Е coli", тази бактерия обитава храносмилателната система на много бозайници, както и на човека. Някои от нейните щамове (разновидности) са особено опасни за здравето и могат да се прихванат най-вече от консумацията на недоопечено говеждо месо (особено кайма и кюфтета). Инкубационният й период е до 8 дена и симптомите й продължават няколко дена.

 Източник: www.nhs.uk

 

Още по темата:
  • Медицинските сестри в Обединеното кралство предприемат стачни действия Медицинските сестри в Обединеното кралство предприемат стачни действия
  • Един от трима британски лекари страда от хронична умора заради недостига на кадри Един от трима британски лекари страда от хронична умора заради недостига на кадри
  • Здравната система във Великобритания пред колапс – защо се стигна дотук и какви са прогнозите Здравната система във Великобритания пред колапс – защо се стигна дотук и какви са прогнозите
  • Пазете си зъбите от британските зъболекари Пазете си зъбите от британските зъболекари
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с НОВИНАТА

МОМИЧЕ, ЖЕНА, ДРУГО - БЕРНАРДИН ЕВАРИСТО - ЕГМОНТ
19.90лв.

МОМИЧЕ, ЖЕНА, ДРУГО - БЕРНАРДИН ЕВАРИСТО - ЕГМОНТ

СКАЛЕР МОЛЕКУЛНА СРЕБЪРНА ВОДА КАПКИ ЗА НОС 10 мл
18.50лв.

СКАЛЕР МОЛЕКУЛНА СРЕБЪРНА ВОДА КАПКИ ЗА НОС 10 мл

ВИРУМИН ЛУКС ФИЛТЪР * 120
53.60лв.

ВИРУМИН ЛУКС ФИЛТЪР * 120

ИМПРЕСАН ДЕЗИНФЕКТАНТ ЗА ПРАНЕ СЕНЗИТИВ 1500 мл
14.60лв.

ИМПРЕСАН ДЕЗИНФЕКТАНТ ЗА ПРАНЕ СЕНЗИТИВ 1500 мл

ПАСТА ЗА ЗЪБИ ЕЛГИДИУМ АНТИКАРИЕС 75 мл
15.40лв.

ПАСТА ЗА ЗЪБИ ЕЛГИДИУМ АНТИКАРИЕС 75 мл

ЕНТЕРОСАН 47 таблетки 180 мг * 30
10.00лв.

ЕНТЕРОСАН 47 таблетки 180 мг * 30

Термолабилни

Коментари към От кои бактерии стават най-честите хранителни натравяния във Великобритания и къде се срещат те

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте От кои бактерии стават най-честите хранителни натравяния във Великобритания и къде се срещат те
    www.framar.bg 
    на 23 May 2025 в 05:05
    Коментирайте "От кои бактерии стават най-честите хранителни натравяния във Великобритания и къде се срещат те"

НОВИНАТА е свързана към

  • Антибиотици
  • Лечение на бактериална вагиноза
  • Хлорамфеникол
  • Някои от най-смъртоносните бактерии се хранят с човешка кръв
  • Сулфонамиди
  • Стрептомицин
  • Антисептици
  • Доксициклин
  • Пеницилин
  • Фекална култура
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Колко яйца седмично са полезни за здравето и кога яйцата стават вредни?

преди 33 дни, 7 часа и 41 мин.

Къде мога да намеря млека Comidamed в България?

преди 94 дни, 19 часа и 32 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 6 дни, 17 часа и 9 мин.

Какво представлява прозяването

преди 11 дни, 8 часа и 10 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 11 дни, 8 часа и 21 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 11 дни, 8 часа и 28 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ХИГРОСКОПИЧЕН ПАМУК COTTON LINE СОФТ 200 г

ПАМУК СОФТ ХИГРОСКОПИЧ. 100г COTTON LINE

ЕСТЕСТВЕН ПЕРФОРИРАН ПАМУК СИЛКЛАЙН ЛУКС 70 г

МЕДИЦИНСКИ ПАМУК СЕПТОНА 70 гр.

МЕДИЦИНСКИ ПАМУК СЕПТОНА 100 гр.

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

МАГНАЛАБС АНДРОГРАФИС МАГНАВИР капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 22 май 2025г. в 11:00:49

ВИТАМИН B6 капки 30 мл ОМЕГА ВИТА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 22 май 2025г. в 10:58:27

НЕРВОХИЛ Н таблетки * 50

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 22 май 2025г. в 10:56:11

ДАЛАЦИН C твърди капсули 300 мг * 16 PFIZER

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 22 май 2025г. в 10:55:06

ТАЗЕКТАН капсули 500 мг * 15 МОНТАВИТ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 22 май 2025г. в 10:54:39
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival