От кои бактерии стават най-честите хранителни натравяния във Великобритания и къде се срещат те

Кои са най-честите причини за заразяването на храната:
- недостатъчната й топлинна обработка (както знаем, при британския вкус месата и особено стейковете, се консумират в голямата си част с почти суров център)
- неправилно съхраняване на храна, която трябва да се държи в среда под 5C
- оставяне на сготвена храна в неохладено състояние за прекалено дълго време
- контакт на храната със заразено лице
- косвеното заразяване - ако например, разфасовате пиле и не измиете грижливо дъската за рязане, която след това ползвате примерно за приготвянето на салата
Кои са основните бактерии-причинители на хранителни натравяния във Великобритания?
- Campylobacter- бактерията Campylobacter е причинител на най-масовите хранителни натравяния тук. Неин приносител са най-вече суровите меса (и особено пилешкото!) и непастьоризираното прясно мляко. Инкубационният период до появата на първите симптоми на натравянето с нея е между 2 и 5 дена.
- Salmonella-тя най-често се среща в суровото месо, недообработеното месо при готвене, суровите яйца, млякото и някои млечни продукти. Инкубационният й период е между 12 и 72 часа и симптомите на натравянето продължават до една седмица.
- Listeria -тази бактерия може да бъде намерена в цялата серия от полуготови за консумация храни, сандвичи, нарязани и пакетирани меса и в меките сирена от типа "Brie" или"Camembert". Всички гореизброени храни трябва задължително да бъдат консумирани до отбелязаната дата на изтичане на годността им. Инкубационният период на тази бактерия може да продължи от няколко дни до няколко седмици, но веднъж проявени, симптомите й след това отминават до 3 дни. Бактерията е особено опасна за бременните жени, защото води до редица усложнения на бременността, включително и до спонтанен аборт.
- Escherichia coli (E. coli)- известна масово като "Е coli", тази бактерия обитава храносмилателната система на много бозайници, както и на човека. Някои от нейните щамове (разновидности) са особено опасни за здравето и могат да се прихванат най-вече от консумацията на недоопечено говеждо месо (особено кайма и кюфтета). Инкубационният й период е до 8 дена и симптомите й продължават няколко дена.
Източник: www.nhs.uk
Още по темата:
Коментари към От кои бактерии стават най-честите хранителни натравяния във Великобритания и къде се срещат те