Начало Здравна медиа Здравни новини От НЗОК ще плащат по-малко за лечение на пациенти с инсулт

От НЗОК ще плащат по-малко за лечение на пациенти с инсулт

От НЗОК ще плащат по-малко за лечение на пациенти с инсулт - изображение

От съсловието на невролозите сигнализират, че НЗОК намалява средствата, които отпуска за съвременно лечение на хора, прекарали инсулт. Преди месец, сумата, която от здравната каса изплащат на пациент в това състояние и за прилагането на най-модерната терапия, била 3000 лв. През тази година вече ще е със 700 лв. по-малко, или 2300 лв.

Статистиката сочи, че смъртността от инсулт в България е 4 пъти по-висока от средната за ЕС. Съвременният метод, който се прилага при пациенти, претърпели инсулт, е тромболизата. Тя намалява инвалидизацията минимум 2 пъти, както и смъртността. В нашата страна годишно повече от 30 000 души са засегнати от инвалидизиращото заболяване.

По изчисления на УМБАЛ „Св. Анна“ – София през последните 2 години в болницата е приложена тромболиза на около 500 души. Цената на лекарството заедно с извършването на необходимите скенери възлиза на повече от 2000 лв. за един пациент. Специалистите смятат, че заради намаляването на сумата от НЗОК специализираните центрове ще работят на загуба.

За промяната в заплащането не са уведомени невролозите. От здравната каса коментират, че сумата е намалена, защото клиничната пътека е увеличена на 3300 лв. Отговорът на специалистите е, че това повишение всъщност е неприложимо, тъй като то важи за много малък процент от случаите.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: btvnovinite.bg
Снимка: medicalnewstoday.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЗдравни съветиТестовеЛюбопитноВидеоХранене при...Здравни проблемиАлт. медицинаИсторияКлинични пътекиЛайфстайлЛеченияЗаведенияИзследванияБотаника