Начало Здравна медиа Здравни новини Пациенти не могат да открият лекарство, необходимо при болестта на Крон

Пациенти не могат да открият лекарство, необходимо при болестта на Крон

Пациенти не могат да открият лекарство, необходимо при болестта на Крон - изображение

Граждани сигнализират, че в аптечната мрежа липсва лекарството салофалк, което се използва при лечението на болестта на Крон. За това е подала сигнал Мария Танева, която споделя, че от месец не може да намери медикамента, необходим на неин близък, съобщава БНТ. Той се изписва по рецептурна книжка и се поема на 50% от НЗОК.

Заради липсата му в аптеките г-жа Танева намерила салофалк, както се казва, по втория начин и го платила в пълния му размер.

От асоциацията на болните от тази коварна болест също заявиха, че медикаментът го няма по аптеките най-вероятно заради спекулативен износ в страни, в които се продава по-скъпо. От пациентски организации споделят, че фирмата-производител доставя определено количество в конкретни аптеки, но дори и в тях лекарството липсва.

От НЗОК заявяват, че причината да не може да се намери салофалк е, че производителят забавя доставките както за България, така и за други държави от ЕС. Министерството на здравеопазването също направило своя проверка, която показала, че има технически проблем, фирмата е информирала за временна невъзможност да произведе медикамента. По тази причина е подала искане до Изпълнителната агенция по лекарствата за извънреден внос.

В нашата страна салофалк се предлага в три разфасовки, две от които се реинбурсират от Здравната каса. В същото време от фирмата-производител обявиха, че някои от видовете на медикамента вече са на пазара.

Болестта на Крон е хронично възпалително заболяване, при което се появяват язвени образувания по храносмилателния тракт. Може да засегне всеки един участък от устата до ануса.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: menshealth.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИнтервютаИсторияЛюбопитноЛеченияМедицински изследванияПрезентацииБотаникаЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиНормативни актовеАнкетиСпециалистиПроизводителиОрганизацииАптекиРецептиОткритияКлинични пътекиСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография