Начало Здравна медиа Здравни новини Пептид от жаба унищожава грипни вируси

Пептид от жаба унищожава грипни вируси

Пептид от жаба унищожава грипни вируси - изображение

В кожата на жаба от Индия се съдържа вещество, което унищожава някои щамове на грипния вирус. Открили са го американски и индийски учени в ципата на кожата на земноводното Hydrophylax bahuvistara .

Новият пептид атакува хемаглутинина – част от повърхността на вируса, и така го ликвидира. Различава се по действието си от други антибактериални пептиди, които проникват в клетъчната мембрана на грипния вирус. Експертите са се насочили, благодарение на новополучената информация, в посока разработване на универсална ваксина против всички щамове на тормозещия години наред световното население вирус. Новооткритото вещество може да послужи и като средство срещу щамовете, за които няма имунизация или ако противогрипните медикаменти в един момент се окаже, че не действат вече срещу вируса, смятат учените.

При експериментите върху мишки изследователите открили, че пептидът е защитил неваксинираните гризачи. Те са го приели през носа и резултатът е бил унищожаване на щама H1N1, но срещу други не повлиял, например против H3N2.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: bbci.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиХрани и ястияЛайфстайлРецептиИсторияЛюбопитноНовиниПрезентацииЗдравни проблемиТестовеЛеченияВидеоМедицински изследванияСпорт