Начало Здравна медиа Здравни новини Пловдивски уролози излекуваха с модерен комбиниран лазер 127 болни

Пловдивски уролози излекуваха с модерен комбиниран лазер 127 болни

Пловдивски уролози излекуваха с модерен комбиниран лазер 127 болни - изображение

Екипът от уролози на верига болници "Медлайн-Централ Хоспитал" в Пловдив в последните 6 месеца помогна на 127 пациенти с различни урологични заболявания, благодарение на ултрамодерния комбиниран лазер.

Лечебното заведение първо в Южна България се сдоби с високотехнологичната апаратура от последно поколение – "Револикс Дуо", подходяща за разбиване на камъни и за интервенции върху тъкани – простатна жлеза, пикочен мехур и бъбреци. Той има широко приложение при лечение на злокачествени и доброкачествени тумори. От половин година лазерът се използва ежедневно, което води до значително съкращаване престоя в болницата и разходите по лечението.

"Възрастовият диапазон на преминалите пациенти е много широк – от 25-годишни със склероза на мехурната шийка до 85 г. с онкологични заболявания, а през следващата седмица с лазера ще бъде "изпарена" уголемената простата на 90-годишен дядо", посочи началникът на отделението по урология д-р Артур Сарачев.

Процедурата е абсолютно атравматична и не изисква дълъг престой в стационар. Така пациентите се връщат на работа след 2 до 5 дни. Повечето от преминалите болни са избегнали отворени операции, каквито са им предлагани в други лечебни заведения.

"Този вид терапевтичен лазер е доказано щадящ за тъканите, тъй като дължината на вълната е само 2 микрона, а дълбочината на проникване в органите е до 0,3 мм. Ефектът от лечението с техниката е в резултат на абсорбцията на енергията във водните молекули на клетките, а това е най-голямото му предимство", посочи урологът д-р Артур Сарачев.

Мощният лазерен импулс при разбиване на камъни в пикочо-половата система предизвиква микровзрив, с който унищожава кристалната решетка на конкрементите. С флексибилния уретерореноскоп достъпни за третиране са и камъните в бъбреците. При меките тъкани светлинният сноп води до тяхното „изпаряване“ и точно това е разликата със зеления и диодния лазери, които разрушават структурата на хемоглобина. Благодарение на тънките и дългите оптични влакна апаратът може да се ползва за оперативна работа на всички нива на пикочо-отделителната система, без да предизвиква некрози и карбонизации.

Други предимства на високотехнологичната хирургична техника са минималното до лисващо кървене, краткият период, в който се носи катетър, липсата на постоперативни усложнения, бързото възстановяване и късият болничен престой. Комбинираният лазер е изцяло подходящ за пациенти с придружаващи заболявания и болни на антикоагулантна терапия - такива които приемат лекарства за разреждане на кръвта.

Предназначен е за лечение на увеличена простата, склероза на мехурната шийка, стриктури на уретрата, тумори на пикочния мехур и бъбреците, както и за разбиване на камъни по цялото протежение на пикочо-отделителната система.

Снимка: "Медлайн-Централ Хоспитал"

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпециалистиИсторияНаправления в медицинатаСнимкиМедицински изследванияОрганизацииЗдравни съветиАлтернативна медицинаНормативни актовеКлинични пътекиЛюбопитноЗаведенияОбразованиеСпорт и туризъмАптекиЛайфстайл