Начало Здравна медиа Здравни новини Повече от 30 села в Кюстендилско не се обслужват здравно

Повече от 30 села в Кюстендилско не се обслужват здравно

Повече от 30 села в Кюстендилско не се обслужват здравно - изображение

Над 30 села в Кюстендилска област са без здравно обслужване. След изготвянето на здравна карта на региона стана ясно, че от години в някои села няма нито лекар, нито зъболекар.

Въпреки че НЗОК осигурява допълнителна субсидия от 700-900 лв. месечно за такива практики, няма желаещи специалисти, които да ги наемат. Независимо, че населените места не се намират толкова далеч от града, кабинетите са оборудвани и има транспорт, лекарите отказват да поемат тези практики.

В дупнишките села Делян, Дяково и Тополница например повече от 10 г. няма медицинско лице, а те се намират на главен път Е-79 и на 10-15 км от общинския град. Кабинетите не се използват от години и напразно мухлясват.

Заместник областният управител д-р Матей Попниколов коментира, че липсата на висш медицински персонал е сериозна, няма кадри, няма желаещи. И все пак положението в Кюстендилско не е от най-плачевните за разлика от други области като в Смолян или Сливен, където е още по-зле, допълва той.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnr.bg
Снимка: maltatoday.com.mt

4.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлЛеченияИсторияСпециалистиСнимкиНормативни актовеСоциални грижиСтатистически проучванияОрганизацииЗаведенияВидеоЛичностиТестовеГеографияАнкети