Начало Здравна медиа Здравни новини Подготвят сайт, който ще информира за лекарства, които липсват

Подготвят сайт, който ще информира за лекарства, които липсват

Подготвят сайт, който ще информира за лекарства, които липсват - изображение

Пациентски организации подготвя интернет платформа, чиято основна цел е да дава информация за животоспасяващи медикаменти, които липсват. Сигналите, които ще постъпват в сайта, ще бъдат предоставяни на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Това стана ясно след среща между представители на сдружение „Хипофиза“ и агенцията по лекарствата. Председателят на сдружението във Варна Ваня Добрева заяви, че са срещнали разбиране от страна на ИАЛ и изпълнителния директор Асена Стоименова.

До два месеца сайтът ще бъде готов и в него всеки от пациентите ще подава информация за медикамент, който не може да се намери в аптечната мрежа. В сайта на агенцията и сега съществува подобна възможност, но опитът на хората от сдружението показва, че често липсва адекватна реакция на изпратените сигнали. Чрез новата платформа пациентските организации и гражданите ще осъществяват реален контрол върху ситуацията. Това е опит, както заявява и Ваня Добрева, „да накараме институциите да си вършат работата“.

Тя посочи и един от проблемите, свързан с невъзможността човек да докаже, че е бил в аптека и оттам са му казали, че не разполагат с лекарството, което търси. По същия начин аптеката не притежава писмен документ, който да удостовери, че от склада са отказали доставката. Първата стъпка за решаването на казуса, която ще направят от „Хипофиза“ е да поискат с официално писмо от НЗОК да задължи търговците на едро и аптеките да издават документ при липсата на медикамент.

Освен за сайта са водени разговори и по един от другите проблеми, свързан с факта, че таксата за регистрация на лекарствата у нас са еднакви, независимо дали става дума за евтини или скъпи медикаменти и какви количества се продават. Това е една от причините, според Ваня Добрева, от българския пазар да се оттегля продажбата на някои лекарства или да не се регистрират изобщо. Ваня Добрева дава пример с инжекцията хидрокортизон, която е животоспасяваща и струва 5 евро, а регистрацията й ще струва на фирмата около 25 000 лв.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: bnr.bg
Снимка: topsante.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияАнкетиНормативни актовеСпециалистиПроизводителиОрганизацииИсторияАптекиРецептиОткритияСоциални грижиКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеография