Начало Здравна медиа Здравни новини Поставиха България на 70-то място по ниво на здравеопазване

Поставиха България на 70-то място по ниво на здравеопазване

Поставиха България на 70-то място по ниво на здравеопазване - изображение

Медицинското списание "Лансет" постави България на 70-то място от 195 държави по качество на здравеопазването. В същото време страната ни е с най-лоша здравна система в Европа. Оценката по този важен показател се изготвя въз основа на индекс, който се определя от смъртността от 32 болести и по какъв начин са можели да бъдат избегнати или са лекувани. Класацията се отнася за 2015 г. и са включени такива заболявания като различни видове диария, туберкулоза, дифтерит, тетанус, инфекции на горните и долните дихателни пътища, епилепсия, морбили и други.

Изданието сравнява показателите и постиженията на държавите в сферата на здравеопазването каквито са били през 1990 г. и през 2015 г. Преди 25 години България по същите показатели е била на 63 място, като зад нея са били Турция, Румъния, Албания и Македония, но вече са на по-предни позиции в днешно време. Болестите, в които нашата държава не постига добри резултати и я поставят в по-лоша категория, са рак на шийката на матката, на тестисите, на уретрата, лимфом на Ходжкин, левкемията и сърдечните заболявания.

Сп. "Лансет" смятат за най-добре развита в здравеопазването Андора, втора е Исландия, а трета Швейцария. На дъното са страните от Субсахарска Африка и Централноафриканската република. Най-много са израснали като качество и методи на лечението между 1990 г. и 2015-а Турция, Южна Корея, Перу, Малдивите и Китай.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: bbci.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпортЛюбопитноСнимкиЛайфстайлНормативни актовеИсторияАнкетиИнтервюта