Начало Здравна медиа Здравни новини Преживяемостта при белодробен рак е под 5% при трети или четвърти стадий

Преживяемостта при белодробен рак е под 5% при трети или четвърти стадий

Преживяемостта при белодробен рак е под 5% при трети или четвърти стадий - изображение

Основни проблеми при болните от рак на белия дроб са късното диагностициране и ниската преживяемост, когато заболяването е открито в трети или четвърти стадий. Това споделиха специалисти на първия семинар от Академия за журналисти. В столицата ще се проведе поредица от такива форуми, като първият беше под мотото „Рак на белия дроб – иновации в диагностиката и лечението“. Гост-лектор беше медицинският онколог доц. д-р Димитър Калев от СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков“ – Варна. Организатор на събитието е АстраЗенека България.

Специалистите препоръчват ранна профилактика и здравословен начин на живот, за да се постигне по-добра преживяемост при откриване на рак на белите дробове. Ако заболяването е установено в ранен етап, това дава по-големи възможности за своевременно медикаментозно и оперативно лечение. А оттам и по-високи шансове за дълъг живот.

Повече от 70 на сто от пациентите с белодробен рак в нашата страна са диагностицирани в трети или четвърти стадий. При тях прогнозата за 5-годишна преживяемост е под 5 на сто. В България това злокачествено заболяване е най-често срещано при мъжете и пето по честота при дамите. През 2016 г. общо 4000 души у нас са чули страшната диагноза. Всяка година на Стария континент умират 270 000 от рак на белия дроб.

Рисковите фактори, които могат да предизвикат болестта, са активното или пасивно пушене, замърсяването на въздуха, някои химикали и видове радиация, хронична обструктивна белодробна болест, както и фамилно предразположение. Независимо че връзката между тютюнопушенето и белодробния рак е доказана, близо 25% от всички случаи на рак на белия дроб се диагностицират при хора, които никога не са пушили през живота си.

Най-честите симптоми при заболяването са недостиг на въздух, постоянна кашлица, промени в гласа, повтарящи се белодробни инфекции, болка в рамото, гърба или гръдния кош, дрезгавост, затруднено преглъщане, изкашляне на кръв. При случаи на разпространение извън белия дроб човек може да чувства слабост, умора, необясними счупвания на кости, болки в стави и кости, необяснима загуба на тегло, некоординирани движения, тромбози или кървене, главоболие, подуване на врата, нарушение на паметта. Статистиката показва, че 25 на сто от пациентите нямат симптоми. Такива не се забелязват и в ранните стадии на белодробния рак. Понякога той може да бъде открит случайно при рентгенова снимка, направена заради бронхопневмония например.

Доц. Калев коментира, че вероятността човек да се разболее от рак на белите дробове е близо 1 на 14 при мъжете и 1 на 17 при жените. Заради късно установяване 40% от болните умират в рамките на 1 година. Персонализирана терапия може да се приложи при пациенти, при които са открити генетични мутации и затова генетичните изследвания са важна част от диагностичния процес.

На 22 и 23 април в столицата ще се проведе следваща конференция, която ще бъде на тема „Рак на белия дроб – ранна диагноза и доказателства за скрининг“. На нея ще се обсъжда разработване на насоки за профилактични прегледи за белодробен рак.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник и снимка: АстраЗенека България

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЗдравни съветиИзследванияФизиологияХранене при...ПатологияСпециалистиКлинични пътекиЛайфстайлЗаведенияЛеченияОрганизацииБотаникаИсторияАлт. медицинаАнкетиНормативни актове