Начало Здравна медиа Здравни новини Проф. Мира Кожухарова: Никъде по света не се произвеждат отровни ваксини

Проф. Мира Кожухарова: Никъде по света не се произвеждат отровни ваксини

Проф. Мира Кожухарова: Никъде по света не се произвеждат отровни ваксини - изображение

Никъде по света не се произвеждат отровни ваксини! Това заяви епидемиологът проф. Мира Кожухарова в коментар за "Мениджър Нюз" по повод твърденията в ефира на bTV на управителя на болница "Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. Според него скандалът със спрените от прокуратурата турски ваксини е чутовен, а бившите здравен министър и премиер са щели да приложат на десетки български деца ваксини, които са 2000% по-токсични от допустимото.

Д-р Дечев има предвид случая с бартера на ваксини от времето, когато министър на здравеопазването бе Петър Москов. Тогава Турция дари комбинирана петкомпонентна ваксина за деца Пентаксим и ваксина за Хепатит Б – Еувакс в замяна на български ваксини срещу туберкулоза БЦЖ.

"Ваксината, която д-р Дечев визира като използвана, е Пентаксим. Със сигурност при нея няма проблем със състава й. Има административно нарушение, тъй като е опакована в Турция. Самото съдържание си е класическата, френска ваксина, която по принцип е разрешена за прилагане и у нас. Но тъй като се пакетира в Турция, в крайния й вид за прилагане, не е регистрирана в ЕС. Нарушението тук е чисто административно, защото не е спазено изискването да се направи съответната регистрация в България преди да започне прилагане", заяви проф. Кожухарова пред "Мениджър Нюз".

"Другата ваксина - Еувакс, против хепатит В, която беше спряна от прокуратурата, няма начин да бъде използвана. Тя също не е отровна, просто съставът й не отговаря изцяло на изискванията на Наредбата за имунизация", каза още проф. Кожухарова.  

Снимка: Investor.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлЗаведенияСпортИсторияСнимкиЛюбопитноЛеченияСоциални грижиАлтернативна медицинаАнкетиЗдравни съветиТестове