Начало Здравна медиа Здравни новини Първата линейка за недоносени бебета в България вече е факт

Първата линейка за недоносени бебета в България вече е факт

Първата линейка за недоносени бебета в България вече е факт - изображение

Първата линейка за недоносени бебета в България вече е факт. Колата е дарена на столичния Център за спешна медицинска помощ в София от частна компания.

Линейката разполага с кувьоз, за да посреща нуждите на недоносените бебета. Тя ще се поддържа и обслужва от спешния център, но ще работи по заявка на болниците, в които има родилни отделения. Колата ще се използва не само в столицата, но и на територията на цялата страна.

Досега преждевременните бебета се обслужваха със стандартни линейки на "Спешна помощ", с поставен в тях кувьоз.

"За първи път имаме линейка, специализирана за недоносени деца. Тя е не просто мечта, а необходимост. Ще продължаваме да реализираме проекта за развитие на спешната помощ, като ще се работи в насока за осигуряване на такива коли поне в по-големите центрове", коментира зам.- министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Според статистиката в България всяко десето дете се ражда недоносено. Преждевременно родените бебета имат нужда от специални медицински грижи, както и от проследяване от различни специалисти – кардиолог, невролог, офталмолог, ортопед и други.

Снимка: Novini.bg
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиЛеченияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиХранене при...Алтернативна медицинаСоциални грижиИсторияСпортНормативни актовеКлинични пътекиОрганизацииФизиологияБотаникаСпециалистиПроизводители