Начало Здравна медиа Здравни новини Всяка година 30 000 000 недоносени и болни новородени имат нужда от лечение

Всяка година 30 000 000 недоносени и болни новородени имат нужда от лечение

Всяка година 30 000 000 недоносени и болни новородени имат нужда от лечение - изображение

Нов доклад на глобална коалиция, част от която са СЗО и УНИЦЕФ, призовава за сериозни усилия, насочени към спасението на близо 30 000 000 бебчета, които се раждат всяка година болни или недоносени и са на ръба на оцеляването.

Омар Абди смята, че правилната грижа в точното време е в състояние да промени всичко. Заместник-изпълнителният директор на УНИЦЕФ е категоричен, че милиони бебета и жени умират всяка година, защото не получават качествените грижи, на които имат право. „А това е наша отговорност“, казва Омар Абди.

Според доклада най-голям риск от смърт и инвалидизиране има за недоносените и бебетата с мозъчни увреждания, тежки бактериални инфекции и жълтеница, получени при раждане.

Без специализирано лечение много от рисковите новородени не са в състояние да преживеят първия месец от живота си, се отбелязва още в документа. Данните са, че през 2017-а около 2 5000 000 новородени са починали, а това е можело да бъде предотвратено. Две трети от починалите са родени преждевременно. Близо 1 000 000 оцеляват, но остават с увреждания.

Ако бъдат полагани грижи, всички те биха живели без сериозни усложнения. „Универсалното здравно покритие може да гарантира, че новородените, но и всички останали, имат достъп до здравните услуги, от които се нуждаят при това без да са изправени пред финансови притеснения. Напредъкът в здравеопазването при новородените спасява живота и е решаващ за ранното детско развитие, а в същото време оказва влияние върху семействата им, обществото и бъдещето“, категорична е д-р Сумя Суаминатан,заместник-генерален директор на програмите към Световната здравна организация.

Прогнозата в доклада е, че до 2030 г. животът на 2 900 000 жени, млади хора и новородени от 81 страни може да бъде спасен благодарение на различни стратегии. 68% от смъртните случаи при новородените могат да бъдат избегнати чрез кърмене, лекарства, основно оборудване, достъпа до чисти болници, в които работи квалифициран персонал.

Здраве за всички е глобална цел, която обаче няма да бъде постигната, ако грижата за всяко новородено не бъде променена. За да бъдат спасени те, в доклада се отправят следните препоръки:

  • Да бъде осигурена денонощна болнична помощ за новородените през цялата седмица.
  • Родителите и семействата им да бъдат обучени как да се грижат за бебето.
  • Високото качество на грижите да бъде част от политиката на всяка страна, както и да се инвестира през целия живот за онези, които са родени болни и с увреждания.

Преди почти 30 години Конвенцията за правата на детето гарантира на всяко новородено правото на висок стандарт на здравни грижи, затова е време държавите в света да се уверят, че са налице всички законодателни, медицински, финансови, но и човешки ресурси, чрез които това да бъде реалност за всяко дете, се посочва още в изготвения от коалицията от организации доклад.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: who.int

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛюбопитноИсторияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиТестовеХранене при...Алт. медицинаСоциални грижиНормативни актовеКлинични пътекиОрганизацииФизиологияСпортЛеченияСпециалистиБотаникаПроизводители