Начало Здравна медиа Здравни новини Специалисти създадоха камера за следене състоянието на недоносените бебета

Специалисти създадоха камера за следене състоянието на недоносените бебета

Специалисти създадоха камера за следене състоянието на недоносените бебета - изображение

Специалисти създадоха безжична камера, която ще следи здравословното състояние на недоносените бебета.

Разработката е на учени от Федералния политехнически институт в Лозана, заедно с учени от Швейцарския център по електроника и микротехнологии.

Системата позволява да се следят непрестанно жизнените показатели  на бебетата, без необходимостта от поставянето на подкожни сензори, каквато е практиката по принцип. Тези сензори в случая се заместват от безжичната камера. Новият метод не изисква физически контакт. Изследването на сърдечния ритъм се случва посредством леки вариации в цвета на кожата на бебето, които се дължат на биенето на сърцето. Дишането ще се анализира с движението на гръдния кош и раменете. През нощта тези показатели ще се следят от инфрачервени камери.

Системата осигурява като цяло по-добро наблюдение и непрестанно следене на показателите на пеленачетата. Сензорите, които традиционно се използват и поставят в областта на гръдния кош са много чувствителни.

Около 90% от случите се свързват с фалшиви тревоги, които се дължат предимно на движенията на бебетата“, коментира Jean-Claude Fauch?re от университетската болница в Цюрих.
Предстоят първите тестове с недоносени бебета скоро именно в университетската болница в Цюрих.

Планираме да се направят измервания на колкото се може повече недоносени бебета. Това ще позволи да се сравнят резултати от отчетените алгоритми с данните от сензорите по кожата в реални условия“, допълни Virginie Moser, специалист от Федералния политехнически институт.

В бъдеще новата система ще може да замени сензорите, което ще намали значително фалшивите сигнали и ще е от удобство за бебета и медицински специалисти.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Tommy's


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиИсторияЛайфстайлЛеченияХранене при...Здравни съветиПсихологияАлтернативна медицинаСоциални грижиФизиологияНормативни актовеОрганизацииКлинични пътекиСпортСпециалистиБотаникаПроизводители