Начало Здравна медиа Здравни новини Разработиха нов тест за диагностициране на скрити сърдечни заболявания

Разработиха нов тест за диагностициране на скрити сърдечни заболявания

Разработиха нов тест за диагностициране на скрити сърдечни заболявания - изображение

Нови тестове могат да диагностицират скрити сърдечни заболявания, причинени от проблеми с малките кръвоносни съдове, снабдяващи сърцето. Това показва изследване, финансирано от Британската сърдечна фондация (BHF) и представено на конференцията на Transcatheter Cardiovascular Therapeutics в Сан Диего.

Тестовете все още не са стандартни, защото до този момент не са събрани достатъчно доказателства до каква степен са от полза за пациентите. Специалисти смятат, че те трябва да бъдат рутинно достъпни, за да откриват причината за гръдната болка.

Учените от университета в Глазгоу и от Националната болница Golden Jubilee проведоха процедура, при която се вкарва тънка, гъвкава жица в сърцето и чрез нея измерват колко добре се отпуска кръвоносния съд. Екипът приложил новия тест на 151 души с болка в гърдите, които трудно могат да бъдат диагностицирани с наличните тестове. Резултатите на една част от пациентите станали достояние на лекарите и те можели да ги използват за по-нататъшното лечение. На другата половина от доброволците били приложени стандартни грижи и терапия.

Изследователите установили, че новите тестове са в състояние правилно да диагностицират 4 пъти повече пациенти в сравнение със стандартните тестове. Оказало се, че след 6 месеца симптомите на стенокардия при хората, при които били използвани новите тестове, са по-малко и качеството им на живот е по-добро.

Гръдната болка, произхождаща от сърцето, често е симптом на състоянието ангина пекторис (притискаща болка или тежест в гърдите). То се провокира, когато сърцето не получава достатъчно богата на кислород кръв. Стеснени коронарни артерии са причината за него. Често се случва по време на тренировка, емоционален стрес и сочи към основен проблем в сърцето. В такива случаи се прави ангиограма – инвазивна процедура, при която се търсят стеснявания на главните артерии на сърцето. При близо половината пациенти с ангина пекторис ангиограмата не показва някакви значителни проблеми. Въпреки това хората могат да получат силна болка в гръдния кош и да имат значително по-висок риск от сърдечен удар в бъдеще.

При подобни пациенти често болката е предизвикана от проблеми с най-малките кръвоносни съдове в сърцето – микроплазмените съдове, които са твърде малки, за да се видят с традиционните тестове. Състоянията се наричат микроваскуларна ангина и вазоспастична ангина, които обикновено погрешно са диагностицирани. Тъй като поставянето на диагноза е трудно, хората често остават без окончателни отговори за причината за гръдната си болка.

Недиагностицирането и нелекуването на тези състояния поставя в риск благосъстоянието на пациента. Те могат да бъдат предшественик на сърдечен удар, а симптомите продължават да са налице дълго време.
„Хората, живеещи с микроваскуларна ангина страдат от тежки и страшни епизоди на гръдна болка, които драматично засягат тяхното ежедневие. Ангиограмата им показва нормално състояние, а медикаментите, които се предписват на пациенти с коронарна болест на сърцето, не спират болката им и не намаляват риска от инфаркт“, обяснява старшата кардиологична сестра в British Heart Foundation Филипа Хобсън.

Затова новият тест вдъхва увереност и дава надежда на страдащите, които живеят в страх от сърдечен удар, както и на мнозина, при които няма убедителни доказателства, че имат сърдечно заболяване.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: theengineer.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиСпортТестовеАнкетиИсторияДиетиИзследванияХранене при...Алт. медицинаФизиологияВидеоБотаникаКлинични пътекиЛеченияСпециалисти