Начало Здравна медиа Здравни новини Родители се борят в лондонския съд за живота на сина си

Родители се борят в лондонския съд за живота на сина си

Родители се борят в лондонския съд за живота на сина си - изображение

Двама англичани се борят за живота на своето 11-месечно дете, като искат разрешение от съда да му се приложи експериментално лечение. Случаят „Чарли Гард“ доби популярност след медийния шум, който се вдигна, протести в Лондон и дори след вземане на отношение от страна на Доналд Тръмп и папа Франциск, пише Дарик.

Малкото момченце страда от синдром на митохондриално изтощение на ДНК и се намира в терминален стадий. Тази генетична болест води до атрофия на мускулната тъкан и засяга всички мускули, главния мозък и детето не може да диша самостоятелно.

Лондонският съд преди месеци е отказал експерименталното лечение и е решил да бъдат изключени животоподдържащите системи, но след обществения натиск съдия Франсиз дал на родителите 48 часа да докажат, че терапията, която искат да приложат, ще помогне на сина им. Първоначалното решение на съдията е обжалвано от майката и бащата, но е потвърдено от всички инстанции, дори и от Европейския съд по правата на човека.

До момента болници в Рим и САЩ са предложили на родителите Кони Йейтс и Крис Гард да приемат момченцето им и да приложат експерименталното лечение. Онлайн са събрани 1,3 млн. лири за терапията му, а 350 000 души са подкрепили правото му на лечение в петиция.

Седем чуждестранни лекари са заявили пред майката, че до 10% е шансът на детето да му подейства експерименталното лечение. Но и това й е достатъчно, за да се бори за живота на малкия Чарли и да се надява, че съдът ще реши в полза на молбата на семейството.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: japantimes.co.jp

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлКлинични пътекиИсторияСнимкиПсихологияЛюбопитноСпортЗдравни съветиЛеченияЗаведенияИнтервютаНормативни актовеСоциални грижиОрганизацииСпециалистиДиетиАнкетиГеографияЛичностиБотаникаНаправления в медицинатаХранене при...ТестовеАлтернативна медицинаФизиологияПроизводители