Начало Здравна медиа Здравни новини Учени призовават за глобален мораториум върху генното редактиране на ембриони

Учени призовават за глобален мораториум върху генното редактиране на ембриони

Учени призовават за глобален мораториум върху генното редактиране на ембриони - изображение

Най-добрите учени от 7 страни призоваха за глобален мораториум върху генното редактиране на човешки яйцеклетки, сперматозоиди и ембриони, които биха довели до генетично изменени бебета. Призивът е вследствие новината от миналата година, че китайският изследовател Хъ Дзянкуей е успял да „създаде“ генно-редактирани близнаци, които се появиха на бял свят.

Тази информация провокира световното осъждане на дейността, повишавайки етичния спектър на т. нар. дизайнерски бебета, при които ембрионите могат да бъдат генетично модифицирани, за да притежават желани черти.

Учените и етиците искат да спрат този вид изменения на яйцеклетките и сперматозоидите, които след това могат да бъдат наследени и биха причинили евентуален постоянен и вреден ефект върху човешкия вид.

Глобалният мораториум ще бъде факт, когато държавите разработят международни принципи, които да служат като ръководство как трябва да се използва технологията. В свой коментар в Nature изследователите казват, че „рамката на управлението, за която призоваваме, ще постави голям удар върху авантюристичните планове за реинжениране на човешкия вид“.

Този вид дейност се различава от изследванията, които се правят от много фармацевтични компании и учени, основаващи се на редактиране на т. нар. соматични клетки. Те засягат здравето на индивида чрез коригиране на дадено заболяване или състояние, но не преминават към потомството.

„Няма съмнение, че технологиите за редактиране на геноми притежават огромен потенциал, но има твърде много научни и етични въпроси, на които трябва да се отговори“, коментира д-р Франсис Колинс, директор на Националния институт по здравеопазване в САЩ.

Някои учени смятат, че предложената забрана е ненужна, тъй като тя няма да попречи на изследователите да използват технологията за редактиране на ДНК в ембриони за предотвратяване на заболявания или за подобряване на чертите на бебето.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиПатологияНовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияАлт. медицинаСоциални грижиПсихологияЛеченияСпорт